Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Japan uveo redizajnirane novčanice jena sa hologramskim portretima

Štampane novčanice sa hologramskim grafikama koje mijenjaju oblik u zavisnosti od ugla posmatranja japanski Nacionalni štamparski biro pustio je u opticaj sa ciljem da onemoguće falsifikovanje, prenosi Rojters

Japan je u opticaj pustio nove novčanice na kojima se nalaze trodimenzionalni portreti istaknutih osnivača finansijskih i ženskih obrazovnih institucija.

Štampane novčanice sa hologramskim grafikama koje mijenjaju oblik u zavisnosti od ugla posmatranja japanski Nacionalni štamparski biro pustio je u opticaj sa ciljem da onemoguće falsifikovanje, prenosi Rojters.

„Lica onih koji predstavljaju japanski kapitalizam, osnaživanje žena i tehnološke inovacije nalaze se na novim računima“, rekao je premijer Fumio Kišida na svečanosti dodajući da ovaj korak dolazi u trenutku kada privreda države prelazi u fazu pokretanja rasta prvi put u tri decenije.

Gotovina je bezbjedno sredstvo plaćanja koje može da koristi bilo ko, bilo gdje i u bilo koje vrijeme, i nastaviće da igra značajnu ulogu uprkos alternativama, rekao je guverner centralne banke Kazuo Ueda.

Banka Japana je eksperimentisala sa digitalnim valutama, ali vlada nije donijela odluku da li će izdati digitalni jen.

Dosadašnje novčanice će nastaviti da se koriste, ali železničke stanice, parkinzi i restorani su pod pritiskom da unaprijede aparate za plaćanje dok vlada poziva potrošače i kompanije da koriste manje gotovine u kampanji za digitalizaciju privrede.

Nova novčanica od 10.000 jena (57 dolara) prikazuje Eijičija Šibusavu (1840-1931), osnivača prve banke i berze, kojeg često nazivaju „ocem japanskog kapitalizma“.

Nova novčanica od 5.000 jena prikazuje Umeko Cudu (1864-1929), koja je osnovala jedan od prvih ženskih univerziteta u Japanu, dok se na novčanici od 1.000 jena nalazi medicinski naučnik Šibasaburo Kitasato (1853-1931).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve