Očekuje se da će Japan danas ukinuti vanredno stanje za svojih 39 od 47 prefektura, a glavni grad Tokio spreman je zadržati ograničenja sve dok karantin ne bude uvjerljivo pokazao da se virus povlači, izvijestili su lokalni mediji.

Foto: Beta/AP

Treća po veličini svjetska ekonomija prije mjesec dana je proglasila vanredno stanje pozivajući građane da za 80 odsto smanje međusobni kontakt kako bi se usporilo širenje infekcije i smanjio pritisak na medicinske usluge. Vlada je najavila da će situaciju preispitati sredinom maja.

Odluka o vanrednom stanju omogućila je vlastima da kažu ljudima da ostanu kod kuće i da zatvore škole i kompanije, ali u Japanu nema kazni za nepoštovanje odluke.

Premijer Šinzo Abe nastoji da uspostavi ravnotežu između štete za ekonomiju od dužeg gašenja, te potrebe za suzbijanjem virusa. Vlada je ovu sedmicu saopštila kako će u svoj savjetodavni odbor za borbu protiv epidemije imenovati dodatna četiri ekonomista.

Japan ima 16.100 potvrđenih slučajeva koronavirusa, bez slučajeva s kruzera koji je bio u karantinu u Jokohami, te 696 smrtnih slučajeva.

Izbjegao je eksplozivni rast infekcije kakav se dogodio u SAD-u i drugdje, a po broju testiranih je među zemljama s najmanje testiranja, sa svega 188 PCR testiranih na 100.000 osoba, nasuprot 3.159 u Italiji i 3.044 u Njemačkoj.

Najteže pogođeni Tokio do sada je obavio samo 50.000 testova, od čega je oko 5.000 bilo pozitivno.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve