U zemljotresu u okrugu Jamagata na sjeveroistoku Japana jačine 6,7 jedinica Rihtera, povrijeđeno je 26 osoba. Nakon što je izdato upozorenje od cunamija, prvi talas je pogodio obalu ostrva Avašima, saopštila je japanska meteorološka služba.

Kako prenosi japanska agencija Kjodo, 17 ljudi je povređeno u prefekturi Jamagata, po četiri u perfekturama Nigata i Mijagi, i jedna u perfekturi Išikava, u zemljotresu koji je pokrenuo klizišta i doveo do nestanka struje u pojedinim oblastima.

Za sada nije prijavljeno da je iko nestao u zemljotresu, saopštila je Agencija za upravljanje požarima i katastrofama.

Zemljotres se dogodio u utorak oko 22.20 po lokalnom vremenu, na dubini od oko 14 kilometara, a pojedini stanovnici rekli su da nikada nijesu osjetili toliko jak zemljotres.

Japanska Meteorološka služba saopštila je da je, pošto je izdato upozorenje na cunami, prvi talas pogodio obalu ostrva Avašima, kao i obalu Sakate, koja se nalazi u okrugu Jamagata.

Sekretarijat za nuklearne regulative saopštio je da nijesu uočene abnormalnosti u nuklearnom kompleksu Kašivazaki Kariva, koji se nalazi u tom okrugu i čijoh sedam jedinica nije u funkciju od 2012. godine.

Zbog zemljotresa, koji se smatra jednim od jačih budući da je u Japanu skala za zemljotrese do 7, bez struje je ostalo skoro 10.000 domaćinastava u dva okruga, dok je željeznički saobraćaj obustavljen u okruzima Jamagata, Akita i Džoecu.

Komentari

avatar