U izvještaju bez presedana grupe stručnjaka UN o ekološkom sistemu, prikazana je sumorna slika budućnosti ljudske vrste čiji opstanak zavisi od prirode.

Indonezija/Ulet Ifansasti/Greenpeace

“Ugrožavamo same osnove naše privrede, načina opstanka, bezbjednosti hrane, kao i naše zdravlje i kvalitet života u cijelom svijetu”, naveo je danas predsjednik grupe stručnjaka UN Robert Votson (Watson).

Prema njegovima riječima, 75 odsto kopnene životne sredine ugroženo je krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, rastućom urbanizacijom i rudnicima. Votson je dodao da je ljudskim aktivnostima ugroženo i 66 odsto morske sredine.

Rezultat je milion ugroženih životinjskih i biljnih vrsta od oko osam miliona na Zemlji, navodi se u izvještaju i dodaje da se narednih decenija predvidja nastavak takvog trenda ako se ništa ne preduzme.

Stručnjaci su dodali da čak i ako se poštuje sporazum o klimatskim promjenama, koji ima za cilj da zagrijavanje planete ne bude veće od dva stepena Celzijusa, promjene klime bi mogle da se nastave zbog drugih faktora.

U izvještaju se dodaje da su promjene neophodne u poljoprivredi ali i u potrošnji. Stručnjaci su naveli da pozdravljaju sve veće pozive za promjene navika u ishrani, sa više povrća i manje mesa i mliječnih proizvoda koji imaju negativni uticaj na biodiverzitet, klimatske promjene i opšte zdravlje ljudi.

“Takve duboke promjene izazvaće otpor onih koji imaju direktne interese, ali takvo protivljenje treba da prevaziđe zbog opšteg interesa”, rekao je Votson.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve