Izvještaj: Tramp je “pokušao smijeniti Mulera”

Izvještaj dolazi u trenutku kada se glavni američki ministar pravde Vilijam Bar suočava s teškim kritikama zbog njegovog objavljivanja izvještaja.

Američki predsjednik Donald Tramp je pokušao da smijeni čoveka koji je imenovan da istraži njegove veze sa Rusijom, otkriva dugoočekivani izvještaj specijalnog savjetnika Roberta Mulera.

Muler je istraživao o navodnom ruskom miješanju u predsjedničke izbore Sjedinjenih Država 2016. godine.

Počinju se pojavljivati detalji o redigovanom dokumentu od 448 stranica, koji je prikupio Muler, a koji je juče objavljen.

U pomenutom izvještaju se navodi da je Tramp vjerovao da će imenovanje Roberta Mulera za specijalnog savjetnika dovesti do okončanja njegovog predsjedničkog mandata.

Predsjedavajući Pravosudnog komiteta u Predstavničkom domu Džeri Nedler je ocijenio da je “Mulerov izveštaj napisan kao putokaz za Kongres”.

Kada je bivši ministar pravde Džef Sešns obavijestio Trampa o Mulerovom imenovanju u maju 2017, Tramp je sjeo u stolicu i kazao: “O moj Bože, ovo je užasno. Ovo je kraj mog predsjednikovanja. S….n sam”, prenosi Rojters dio iz Mulerovog izvještaja.

Tramp je onda pitao Sešnsa, koga je mjesecima kritikovao zato što je sebe izuzeo iz istrage o ruskim vezama: “Džef, kako si mogao da ovo dopustiš?”. Tramp je kazao Sešensu da ga je iznevjerio.

Sešns, koji je podnio ostavku u novembru prošle godine, prisjeća se da mu je Tramp rekao: “Trebalo je da me štitiš” ili tako nekako, navodi se u izvještaju.

Predsjednik SAD se obrušio na istragu nazivajući je “lovom na vještice”.

“Svi su mi rekli da ako vam dopadne jedan od ovih nezavisnih savjetnika, to će ruinirati tvoje predsjednikovanje”, kazao je Tramp a navodi se u Mulerovom izvještaju. “Njegova istraga može da potraje godinama i ja neću moći ništa da učinim. To je najgora stvar koja mi se ikada desila”, dodao je Tramp.

Mjesec dana nakon imenovanja, Tramp je u junu 2017. pokušao da se otarasi Mulera, ističe se u izvheštaju. On je nazvao na kućni telefon savjetnika u Bijeloj kući Dona MekGana zatraživši od njega da pozove Sešensa i kaže mu da je Muler “u sukobu interesa i mora da bude smijenjen”, ističe se u ovom dokumentu.

“MekGan nije postupio prema ovom nalogu, odlučvši da će radije da podnese ostavku nego da izazove potencijalni ‘subotnji noćni masakr’ “, dodaje se u izvještaju. Riječ je o odluci nekadašnjeg predsjednika SAD Ričarda Niksona da tokom afere Vorergejt smijeni ključne ličnosti zadužene za sprovođenje zakona.

Dva dana kasnije, kako se navodi u izvještaju, “predsjednik je učinio još jedan pokušaj da utiče na tok ruske istrage”.

On je zatražio od bivšeg menadžera njegove kampanje Korija Levandovskog da pošalje poruku Sešensu da javno saopšti da je istraga “veoma nepravična” prema predsjedniku SAD, da on nije ništa loše učinio te da će dozvoliti Muleru “da nastavi istragu”, navodi se u Mulerovom izvještaju.

Muler je procjenjivao deset slučajeva moguće opstrukcije pravde i naveo da ne može definitino da odluči da li je Tramp izvršio krivično djelo opstrukcija pravde, prenosi AP. Među tim slučajevima su Trampovo otpuštanje direktora Federalnog istražnog bioa (FBI) Džejmsa Komija, predsjednikova naredba podređenima da otpuste Mulera i pokušaji ohrabrivanja svjedoka da ne sarađuju.

Kad je riječ o eventualnom dosluhu Trampovog izbornog štaba i Rusije tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine, Muler je napisao da je “istraga utvrdila brojne veze izmedju pojedinaca koji su imali veze s ruskom vladom i osoba povezanih s Trampovim izbornim štabom”, ali da “dokazi nijesu bili dovoljni za podizanje optužnica”.

Muler je naveo i da nije bilo dovoljno dokaza da se bilo koji zvaničnik Trampovog štaba optuži za djelovanje u svojstvu neregistrovanog stranog agenta Rusije.

Izvještaj dolazi u trenutku kada se glavni američki ministar pravde Vilijam Bar suočava s teškim kritikama zbog njegovog objavljivanja izvještaja.

Komentari

avatar