Nedjelja, 20 Juna, 2021
Rubrika:

Izvještaj Senata: Obavještajni i bezbjednosni propusti prije i tokom napada na Kapitol

''Jedan od ključnih faktora koji je doprinio tragičnim događajima 6. januara bio je propust obavještajne zajednice da adekvatno analizira, procjeni i organima za sprovođenje zakona podijeli informacije o mogućem nasilju i poznatim prijetnjama po Kapitol i članove Kongresa tog dana'', ocjenjuje se u izvještaju.

Dva odbora američkog Senata u utorak su izdala zajednički izvještaj u kojem se iznose detalji o “brojnim obavještajnim i bezbjednosnim propustima” uoči i tokom napada na kompleks američkog Kongresa 6. januara 2021. godine.

“6. januar 2021. godine nije predstavljao samo napad na zgradu Kapitola, već i na demokratiju. Organi zaduženi za obezbjeđivanje i zaštitu kompleksa Kapitola i svi koji su bili na terenu tog dana nisu bili pripremljeni za veliki napad, uprkos tome što su bili svjesni da postoji mogućnost nasilja”, navodi se u izvještaju.

Senatski Odbori za unutrašnju bezbjednost i za propise i proceduru u februaru su pokrenuli dvostranačku istragu napada i održali pretrese na kojima su svjedočili šefovi policije Kapitola i drugih agencija za sprovođenje zakona, kao i aktuelni i bivši zvaničnici Pentagona i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost. Takođe su razmotrili hiljade dokumenata i pisane izjave 50 pripadnika policije Kapitola.

“Jedan od ključnih faktora koji je doprinio tragičnim događajima 6. januara bio je propust obavještajne zajednice da adekvatno analizira, procjeni i organima za sprovođenje zakona podijeli informacije o mogućem nasilju i poznatim prijetnjama po Kapitol i članove Kongresa tog dana”, ocjenjuje se u izvještaju.

Dodaje se da su ti obavještajni propusti obuhvatali i to što Federalni istražni biro (FBI) i Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost nisu izdali procjenu prijetnje uprkos “pozivima na nasilje u Kapitolu koji su upućeni na internetu”. Takođe, obavještajne službe policije Kapitola nisu informisale njene pripadnike o prijetnjama nasiljem.

Kompleks američkog Kongresa napadnut je dok su članovi raspravljali o potvrdi izborne pobjede predsjednika Džoa Bajdena. Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trampa su probile policijske kordone i upale u zgradu, dok su članovi Kongresa bili primorani da se sklone na bezbjedno.

Nacionalna garda uspjela je da uspostavi kontrolu nad kompleksom, a članovi Kongresa su se vratili da potvrde Bajdenovu pobjedu.

“Učesnici nereda, koji su pokušavali da prekinu zajedničku sjednicu Kongresa, upali su u zgradu Kapitola, vandalizovali i krali imovinu i rasturali kancelarije. Napali su pripadnike organa za sprovođenje zakona i ugrozili bezbjednost i živote izabranih lidera naše nacije. Tragično, sedam pojedinaca među kojima su i tri policajca, na kraju su izgubili živote”, ističe se u izvještaju.

Takođe se zvaničnici zaduženi za bezbjednost Kongresa kritikuju zato što nisu zatražili pomoć Nacionalne garde prije 6. januara, a kritikuje se i sam proces upućivanja takvog zahtjeva s obzirom na to da su pripadnici garde stigli u kompleks Kapitola četiri sata nakon što su učesnici nereda probili barikade.

U izvještaju se preporučuje da se ti procesi učine efikasnijim, uz osnivanje obavještajnog ureda u policiji Kapitola, dok se od obavještajnih agencija traži da preispitaju način na koji postupaju prema objavama na društvenim mrežama u kojima se prijeti nasiljem.

Takođe se traži da se osigura da u policiji Kapitola ima dovoljno pripadnika i osoblja i da imaju potrebnu obuku i opremu.

“Lideri policije Kapitola nisu utvrdili sveoobuhvatan plan za obezbjeđivanje zajedničke sednice Kongresa, između ostalog i gdje će policajci biti raspoređeni. Takođe im nisu dali adekvatnu zaštitnu opremu ili obezbjedili obuku”, navodi se u izvještaju.

Policija Kapitola saopštila je u utorak da je unaprijed znala da će 6. januara biti velikih demonstracija u kompleksu Kapitola, ali da dostupni obavještajni podaci nisu ukazivali da će “protesti velikog obima prerasti u veliki napad na zgradu Kapitola s obzirom na to da nije bilo specifičnih, kredibilnih obavještajnih informacija o takvom napadu”.

“Ni policija Kapitola, ni FBI, Tajna služba, policija prijestonice Vašintona ili drugi organi za sprovođenja zakona nisu znali da hiljade učesnika nemira planira da napadne američki Kapitol. Dostupni obavještajni podaci jednostavno nisu podržavali taj zaključak”, navodi se u saopštenju.

 

Najnovije

Skok temperature: Ovo je prognoza vremena za sjutra

U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme. "Tokom dana očekuje se razvoj oblačnosti, koji će tek ponegdje, prvenstveno u planinskim...

Londonski tim traži menadžera: Totenhem pregovara sa bivšim trenerom Barselone

Totenhem traži novog menadžera, a jedan od kandidata za tu poziciju je Ernesto Valverde. Nakon što klub nije uspio da se dogovori sa Antonijom Konteom,...

Uspješna akcija na Durmitoru: Državljanin BiH povrijedio obje noge

Gorska služba spašavanja Crne Gore otpočela je spasilačku akciju nakon dojave da je jedna osoba povrijeđena na Durmitoru u reonu Zeleni vir. On je prilikom...

Borrell zaprijetio sankcijama EU libanskim političarima

Šef evropske diplomatije Josep Borrell oštro je kritikovao libanske političare zbog odlaganja u formiranju nove vlade, upozoravajući da bi Evropska unija mogla uvesti sankcije...

Prelazni rok: Kostić dolazi kod Marušića

Filip Kostić velika je želja čelnika Lacija, prenose italijanski mediji. Ranije se fudbaler Ajntrahta iz Frankfurta povezivao sa Interom, ali se sada u trku za...

Najčitanije

Povezano

Bajdenova administracija ukinula Trampova ograničenja azila za imigrante

Poslije najave predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da će zauzeti humaniji pristup imigraciji, njegova administracija je napravila jednu od najznačajnijih promjena u odnosu...

Tramp: Sastanak Bajdena i Putina – dobar dan za Rusiju

Bivši američki predsjednik Donald Tramp nije podržao američko-ruski sumit, nazivajući sastanak američkog predsjednika Džoa Bajdena i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ženevi "dobrim danom...

Dokumenta: Tramp vršio pritisak na Sekretarijat za pravosuđe da podrži poništavanje izbornog rezultata

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp je tokom posljednjih nedjelja svog mandata vršio pritisak na Sekretarijat za pravosuđe da se pridruži njegovim neuspjelim naporima da poništi izborni...

Tramp: Trebalo je da zabranim Facebook dok sam bio predsjednik

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je trebalo da zabrani Facebook dok je bio predsjednik, ali da ga je direktor kompanije Mark...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve