Ponedjeljak, 18 Januara, 2021
Rubrika:

Izvještaj: Kompanije dale 170 miliona dolara republikancima za negiranje Bajdenove pobjede

Najveće novčane priloge za 147 republikanaca dali su, kako je navedeno u izvještaju, Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama i Nacionalna bankarska asocijacija po dva miliona, a Nacionalno udruženje bankara 1,8 miliona dolara.

Korporacije i industrijske grupe dale su posljednjih godina najmanje 170 miliona dolara zvaničnicima vladajuće Republikanske stranke koji su zvanično osporili novembarsku pobjedu novoizabranog predsjednika Džozefa Bajdena nad predsjednikom Donaldom Trampom, navodi se u novom izvještaju jedne vladine nadzorne grupe.

Izvještaj službe “Public Citizen” razmatra doprinose korporacija i sektorskih udruženja koji su od izbora 2016. godine dali novac za 147 člana Kongresa SAD koji su se po Trampovom nalogu prošle nedjelje usprotivili potvrđivanju ishoda novembarskih izbora na kojima je pobjedio Bajden.

Ti novčani pokloni došli su pod kontrolu poslije smrtonosne pobune Trampovih pristalica, koje su prošle srijede upale u Kapitol da bi zaustavile završno glasanje uzbora za predsjednika.

Mnoge kompanije su od tada rekle da će izbjegavati davanje novac članovima Predstavničkog doma i Senata koji su glasali za poništavanje pobjede Bajdena. Druge kompanije su privremeno odložile političko davanje novca objema političkim strankama.

Iznos korporativnih donacija pojedinačnim kandidatima ograničen je na 5.000 dolara po kandidatu godišnje, što je tek mali dio ukupnog iznosa priliva gotovine kandidatima.

Ali, podaci koje je pregledao “Public Citizen”, a koji su dostavljeni agenciji AP, pokazuju da su korporacije dale znatne sume gotovine za kampanje, posebno republikancima u Predstavničkom domu.

“Ako bi (korporacije i industrijske grupe) odlučile da se zaista dogovore i prestanu da daju novčani doprinos tim ljudima, to bi imalo efekta”, rekao je Majk Tanglis, direktor istraživanja “Public Citizena”, koautor izvještaja. Tanglis je, međutim, rekao da je “vrlo skeptičan prema tome da će kompanije zauvijek prestati da daju novac tim ljudima”.

Najveće novčane priloge za 147 republikanaca dali su, kako je navedeno u izvještaju, Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama i Nacionalna bankarska asocijacija po dva miliona, a Nacionalno udruženje bankara 1,8 miliona dolara.

Među donatorima su i kompanije “AT and T”, “Comcast”, “Exxon Mobil”, “Boeing” i”Lockheed Martin”.

Od 19 kompanija i sektorskih udruženja navedenih u izvještaju, svaki je dao najmanje milion dolara republikancima u Kongresu koji su glasali za poništavanje novembarskih izbora, a 46 je dalo bar polovini Republikanaca, podnosilaca prigovora na izbore, navodi se u izvještaju.

Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama je saopštila da grupa “privremeno pauzira” sve doprinose na federalnom nivou i da će “pažljivo pratiti događaje u Vašingtonu u danima i nedjeljama pred nama kako bi osigurala da naše političko učešće u najvećoj mjeri predstavlja volju naših članova REALTOR-a”.

AT&T i Comcast su takođe obustavili donacije onima koji su glasali za poništavanje izbora. Exxon Mobil je saopštio da preispituje svoje političke donacije. Boeing je u srijedu naveo da “trenutno ne daje novac za političke svrhe” i da će “pažljivo procijeniti” ko prima buduće donacije.

Tanglis i drugi stručnjaci za finansiranje kampanja ističu da je veliko pitanje u vezi sa donacijama da li će se kompanije i trgovinske grupe držati svojih obećanja.

“Morate se zapitati da li će za tri mjeseca početi da podržavaju (političare)”, rekao je Tanglis.

“Sada uglavnom nismo ušli u sljedeći izborni ciklus. Mogli bi vrlo lako da predahnu šest mjeseci ili cijelu godinu i ponovo započnu posao 2022,” dodao je Tanglis.

 

Najnovije

Izbori u Nikšiću i popis stanovništva olabavili mjere?

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović i njen tim nas uvjeravaju da je trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna i da je ispravna odluka da se...

Kapetan Smolović: Pratimo savremene svjetske trendove u sajber ratovanju

Elektronsko ratovanje predstavlja upotrebu, analizu i zaštitu elektromagnetnog spektra i samim tim radi se o nevidljivoj borbi koja je nepoznanica široj javnosti. Zbog toga...

Buridanov magarac

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović U zemlji u kojoj se majce sa likom Ratka Mladića i Radovana Karadžića prodaju u najglavnijoj ulici i širom Srbije,...

Bajden od prvog dana počinje da poništava Trampove odluke

Izabrani predsjednik SAD Džozef Bajden planira da prvog dana mandata poništi neke od najkontroverzni- jih odluka odlazećeg šefa države Donalda Trampa i da odmah...

Manjak Vlasti ili Pameti?

Piše: Žarko Dragićević, književnik Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zabranio je raspravu o Crkvi i Srebrenici. Ispod parole “MIR”-a traje nasilni čin koji će sudeći...

Najčitanije

Povezano

Tramp planira da napusti Vašington na dan Bajdenove inauguracije

Predsjednik SAD Donald Tramp sada planira da napusti Vašingon naredne srijede, 20. januara, nakon što je razmatrao odlazak iz američke prijestonice dan ranije, prenosi agencija Rojters...

Direktor Twittera: Blokiranje Trampa ispravna odluka, ali opasan presedan

Glavni izvršni direktor Twittera Džek Dorsi objavio je da je zabrana američkog predsjednika Donalda Trampa na toj društvenoj platformi, nakon prošlosedmičnog nasilja na Kapitolu,...

Tramp ponovo opozvan, protiv njega glasalo i 10 republikanaca, konačna odluka na Senatu

Predstavnički dom američkog kongres izglasao je opoziv odlazeće predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa. CNN prenosi da je rezolucija prošla sa 232 glasa za opoziv...

Tramp se oglasio, pozvao na mirnu tranziciju vlasti

Odlazeći predsjednik SAD-a Donald Tramp u najnovijem obraćanju naciji, podsredstvom kanala FOX News, kazao je da ne stoji iza prošlonedjeljnog napada na Kongres SAD-a,...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve