Izraelsko ministarstvo zdravlja je danas privremeno ukinulo obavezu da građani nose zaštitne maske na otvorenom i u učionicama zbog ekstremnog toplotnog talasa.

foto Ilustracija

To je jedan od najdužih toplotnih talasa koji je zahvatio Izrael i očekuje se da će se temperature vazduha kretati oko 40 stepeni Celzijusa još najmanje šest dana, javljaju izraelski mediji.

“Moramo shvatiti ozbiljno potrebu da se zaštitimo od koronavirusa, ali toplotni talas može biti isto tako opasan”, saopštio je novopostavljeni ministar zdravlja Juli Edelštajn.

Ministarstvo zdravlja je navelo da učenici ne moraju da nose maske u školi, kada su na otvorenom ili u zgradama bez klima uređaja, izuzev tokom skupova.

U nekoliko izraelskih gradova nastava je već odložena ili je najavljeno odlaganje jer se od učenika tražilo da nose maske na nesnosnoj vrućini.

Generalni direktor Ministrastva obrazovanja Šmuel Abuav je u pismu odlazećem generalnom direktoru ministarstva zdravlja Moši Bar Siman-Tovu napisao da su zaštitine maske onemogućile učenje i da zahtijeva da se mjera ukine.

I Izraelsko udruženje pedijatara je u ponedjeljak saopštilo da školsku djecu nije potrebno primoravati da nose make u toplim ljetnjim danima uprkos propisima čiji je cilj sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Škole u Izraelu su otvorene ove nedjelje nakon što su dva mjeseca bile zatvorene.

U toj zemlji je 16.650 ljudi testirano pozitivno na koronavirus, a 277 oboljelih je preminulo.

Izraelska vlada je nedavno ublažila restrikcije uvedene radi suzbijanja širenja infekcije, dozvolila je grupne molitve, djelimično otvaranje ekonomije i prodavnica ali je uvela kazne za one koji ne nose zaštitne maske na javnim mjestima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve