Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Iza kulisa klanice u Ukrajini dva omiljena Putinova ratna huškača vodila su lični rat

Sada kada se čini da joj je Putinov kuvar za stepenicu bliži, Kadirov se potpuno povukao iz javnosti. Posljednji put je snimljen kako gostuje u nekim od ruskih propagandnih emisija krajem prethodne godine. Tada je između njega i Prigožina još uvijek važio prećutni savez - protiv ruske vojne hijerarhije

U trenutku kada se dešava najveće previranje u vrhu ruske vojske, od Ramzana Kadirova, lidera Čečena i jednog od najznačajnijih ljudi iz okruženja ruskog predsjednika Vladimira Putina, nema ni traga ni glasa. Zbog toga se mnogi pitaju da li se “čuva za sljedeću rundu” ili je cio kolač pokupio njegov “saborac” prvi čovjek paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin, a njega ostavio bez ičega.

Naime, tokom posljednjih dana sva pažnja javnosti, ali i Kremlja, usresređena je na bitke oko Bahmuta i Soledara koje predvodi Vagner.

Prema posljednjim informacijama ova jedinica je počela sa razaranjem ovog grada i na korak je do njegovog osvajanja.

Ukoliko uspiju da ga pokore, Rusi će ovom pobjedom konačno uspjeti da se izvuku iz gubitničkog niza koji „melje“ njihov moral mjesecima unazad.

Zasluge, bi svakako pokupio Prigožin, jedan od dvojice najudarnijih paravojnih lidera koji se bore za Rusiju na teritoriji Ukrajine.

Gde je Kadirov?

Međutim, pitanje koje se postavlja jeste gdje je nestao drugi „Putinov bič“, čečenski lider Ramazan Kadirov?

Naime, sve više se čini da je prijateljstvo između Kadirova i Prigožina puklo jer obojica teže istoj stvari – apsolutnoj moći.

Sada kada se čini da joj je Putinov kuvar za stepenicu bliži, Kadirov se potpuno povukao iz javnosti.

Posljednji put je snimljen kako gostuje u nekim od ruskih propagandnih emisija krajem prethodne godine. Tada je između njega i Prigožina još uvijek važio „prećutni savez“- protiv ruske vojne hijerarhije.

U oktobru su obojica javno kritikovali rusko vojno rukovodstvo-zbog loših rezultata u Ukrajini.

Analitičari su tada navodili da je Prigožinov cilj ministarstvo odbrane, a da Kadirov puca na uspostavljanje pretorijanske garde koja bi imala kontrolu nad bezbjednošću režima. Kadirova računica u ovom slučaju je više nego jasna – što više Kremlj zavisi od njega, to ima veću slobodu djelovanja u Čečeniji.

Zašto želi baš to?

Prije svega, Kadirov želi potpunu vlast u Čečeniji koja se nalazi unutar granica Ruske Federacije, a de facto je nezavisnost stekla nakon Prvog čečenskog rata 1996. godine.

Borci ove zemlje jesu čečenske paravojne jedinice koje se smatraju jednim od najbrutalnijih na svijetu, a u prošlosti su bile raspoređene na istoku Ukrajine i u Siriji.

Svoju poziciju Kadirov je zaslužio time što je čvrsto lojalan Putinu. Kao lojalan vojnik Kremlja, Kadirov je i ranije isticao da je vrijeme za zauzimanje Ukrajine. I prije rata, njegove poruke Putinu jasno su stavile do znanja da je spreman za odlazak u Ukrajinu.

Brutalne metode, kult ličnosti…

Inače, Kadirov nema milosti ni prema građanima svoje zemlje. U Čečenskoj Republici vlada po principu kulta ličnosti.

Prema izvještajima nezavisnih ruskih medija, u Čečeniji postoji koncentracioni logor za pripadnike LGBTQ populacije.

Jedan od logora navodno je bio smješten u nekadašnjem vojnom sjedištu u gradu Argunu, ali je čečenski režim negirao postojanje ovakvih logora.

„Moramo probuditi ljude, moramo im objasniti. Moramo vratiti žene koje su napustile svoje muževe te ih ponovo spojiti. To je prioritet“, objasnio je Kadirov, koji smatra da su djeca koja odrastaju u razvedenim porodicama sklonija terorizmu.

Čečenska represija

Pod gvozdenom pesnicom Kadirova često su se nalazili njegovi neistomišljenici, borci za ljudska prava i novinari koji su pokušavali da izvještavaju iz Čečenije. Mnogi su misteriozno nestajali, dok drugi više ne govore o njegovom režimu.

Tokom njegove vladavine zatvoreni su svi kampovi sa izbjeglicama jer ih je označio špijunima drugih država koji žele da saznaju tajne Čečenske Republike, ali i njegovog odnosa sa Vladimirom Putinom.

Stoga je jasno zbog čega da dodatno ojača svoju poziciju. Međutim, za sada nejasno ostaje da li ga je Prigožin u tome sasjekao.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve