Poslanici u italijanskom Senatu u srijedu će odlučivati da li bivši ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini treba da se suoči sa sudskim procesom prema optužbama za ilegalno pritvaranje migranata prošle godine na moru, zbog čega bi mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom u trajanju od 15 godina.

Mateo Salvini sa pristalicama (Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters)

Sud u Kataniji na Siciliji je preporučio pokretanje procesa protiv lidera stranke krajnje desnice Liga zbog blokade migranata koju su izvršili pripadnici Obalske straže u julu prošle godine. Sud ga tereti za zloupotrebu položaja.

Prema italijanskom zakonu, ministrima se ne može suditi zbog njihovih postupaka tokom obavljanja funkcije bez odobrenja parlamentarnog komiteta.

Komitet je u januaru glasao da se Salviniju ukine poslanički imunitet i sada konačnu odluku o tome treba da donese Senat. Neophodna je jednostavna većina od 319 senatora.

Salvini nije dozvolio da se 116 spašenih migranata iskrca sa broda Obalske straže “Gregoreti”, gdje su boravili sedam dana, sve dok nije postignut dogovor sa drugim evropskim državama o njihovom prihvatanju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve