Opozicione stranke protiviće se. Populisti će biti populisti. Ali usred globalne pandemije, dezinformacije mogu proširiti paniku i čak koštati života.

Salvini i Meloni (Foto: Simona Granati – Corbis / Getty Images)

Dok se koronavirus proširio kroz Italiju, inficirajući desetine hiljada ljudi i ubivši više nego bilo gdje drugo u svijetu do sada, nacionalističke i krajnje desne stranke borile su se za pažnju.

Prošlog mjeseca, dok se Italija postepeno gasila, Matteo Salvini, bivši potpredsjednik vlade i lider ekstremnodesničarske Lige, i Giorgia Meloni, liderka krajnje desne stranke Braća Italije, pozvali su ljude da odu na odmor. U videu objavljenom na Facebooku, Meloni je poručila svojim sljedbenicima, na engleskom, da ne vjeruju onome što vide na televiziji. Kao dokaz, ona je ukazala na prepun Rim.

U to vrijeme mnogi političari, uključujući ljevicu, slali su slične poruke, podstičući stanovnike da se slobodnije kreću.

Onda je došlo do formiranja karantina. Salvinijeva nova linija napada: mjere ne idu dovoljno daleko. #chiuderetutto – isključite sve – mogli su se pročitati naslovi na društvenim mrežama.

Kao izraziti evroskeptici, Salvini i Meloni počeli su da napadaju reakciju EU na krizu, čak i tvrdeći, bez dokaza, da neke države članice žele da iskoriste pandemiju u svoju korist.

Ali s obzirom na to da pažnja i dalje slabi, napadi su postali neumoljivi – a sadržaj koji su objavili Salvini i Meloni postajao je sve ekstremniji.

U srijedu su dvoje lidera plasirali teorije zavjere u nekim WhatsApp grupama i poslali milionima svojih sljedbenika na Facebooku i Twitteru. Diskreditovana i neutemeljena teorija tvrdi da je informativni program koji je emitovan 2015. o eksperimentima kineske laboratorije i istraživanje drugih koronavirusa bio dokaz da je novi virus nastao u istoj laboratoriji.

“Nevjerovatno!!!” Salvini je napisao, “2015, Kinezi su stvorili superkoronavirus sa šišmišima i miševima !!!”

“Želimo istinu!” Rekla je Meloni na platformi za društvene mreže.

Oba lidera su pozvala vladu da odgovori na pitanja u parlamentu.

Teorija zavjere osporena je od od strane istraživača i nekoliko medija, uključujući Il Post i novine La Repubblica-u. Ukratko, istraživanje iz 2015. nije imalo nikakve veze sa COVID-19.

Direktor talijanskog Nacionalnog istraživačkog savjeta (CNR) rekao je za italijanski dnevnik La Repubblica: “Trenutni virus ne potiče iz prve verzije Sars-a, i nikako nije poticao od miševa. Stoga [COVID-19] apsolutno ne može biti virus stvoren u kineskoj laboratoriji o kojoj se govori u programu [2015]. ”

Časopis Nature, koji je objavio studiju za 2015. godinu na kojoj se zasniva TV program, takođe je rekao da novi koronavirus nije nastao u laboratoriji.

“Svjesni smo da se ova priča koristi kao osnova za neprovjerene teorije da je napravljen novi koronavirus koji uzrokuje COVID-19. Nema dokaza da je to tačno; naučnici vjeruju da je životinja vjerovatno izvor koronavirusa, “, piše u saopštenju urednika u časopisu.

Brojni drugi stručnjaci reagovali su protiv teorije zavjere, od kojih neki ističu da se eksperimenti i istraživanja sprovedena u 2015. godini proučavaju onako kako se virusi istražuju. Na pitanje zašto je sproveden eksperiment 2015. godine, Fausto Baldanti, virolog sa univerziteta Pavia, rekao je za La Repubblica-u: “Da biste se borili protiv neprijatelja, to morate da znate.” Komentarišući teoriju zavjere, Roberto Burioni, veoma cijenjeni profesor virologije u Milanu, tvitnuo je da je „širenje lažnih informacija opasan virus“.

Ali uprkos svim neoborivim dokazima, video snimci koje su Salvini i Meloni dijelili brzo su prikupili milion pregleda na društvenim medijima.

Zabilježeno je preko 2 miliona pregleda na Salvinijevim zvaničnim Facebook i Twitter stranicama u roku od 18 sati od prenosa u srijedu uveče, a dodatno su ga osnažile druge velike stranice povezane sa Salvinijem i njegovom strankom.

Matteo Salvini ima preko 5 miliona pratilaca na Facebooku i Twitteru.

Od prvog italijanskog slučaja koronavirusa u Italiji 31. januara, video snimci na Salvinijevoj službenoj Facebook stranici imali su 144 miliona pregleda, prema platformi za praćenje društvenih medija Crovdtangle.

Video o teoriji zavjere takođe je imao preko pola miliona pregleda na Melonijinim profilima.

Nakon Salvinijevog posta, video su podijelili i neke stranice koje nisu izričito političke, uključujući stranicu sa 240 000 pratilaca koja obično dijeli viceve ​​i meme o životinjama. Neke desne novine su takođe podijelile video i Salvinijev poziv na parlamentarnu istragu.

Pošto je video prenesen odvojeno na više drugih Facebook stranica, a ne  samo podijeljen, ukupna cifra gledanja vjerovatno će biti znatno veća od 2,5 miliona.

U srijedu uveče, italijanski ministar spoljnih poslova, Luigi Di Maio, napisao je dugačak post na Facebooku osuđujući svoje bivše koalicione partnere Salvinija i Meloni.

Foto: Luigi Di Maio

“Želio bih da zaustavimo trenutak da razmislimo o težini onoga što se dogodilo”, rekao je Di Maio. „Dok država broji mrtve i radi non-stop kako bi pomogla ljekarima, čini se da oni uživaju u pronalaženju vijesti koje generišu paniku, da pronađu krivca, dobiju još nekoliko lajkova, čak i ako njeguju bijes, strah i osjećaj gubitka “, dodao je. “Njih uopšte nije briga za zemlju, jer istina je da njima odgovara da siju strah.”

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve