Nova vlada Italije osvojila je, u utorak, drugo glasanje o povjerenju u Senatu nakon burne rasprave tokom koje su članovi krajnje desnice optuživali premijera Đuzepea Kontea da je izdao birače zbog neodržavanja prijevremenih izbora.

Đuzepe Konte (Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi)

Konte, kojeg podržavaju antisistemski Pokret pet zvjezdica i Demokratska stranka lijevog centra, osvojio je i inicijalno povjerenje glasanjem u Donjem domu u ponedjeljak, što znači da su sada otklonjene sve prepreke za preuzimanje dužnosti.

Nova koalicija koju predvodi Konte osvojila je podršku 169 zastupnika, dok je 133 glasalo protiv.

Ranije protivnici, Pokret pet zvjezdica i Demokratska stranka su se neočekivano složili da udruže snage prošlog mjeseca nakon što je desničarska stranka Liga koju vodi raniji ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, napustila prethodnu koaliciju sa Pet zvjezdica. Napuštanje koalicije omogućilo je Salviniju da pozove na raspisivanje novih prijevremenih izbora u nadi da će mu sve rastuća popularnost donijeti premijersku poziciju.

“Ne zavidim vam premijeru Konte”, rekao je Salvini. “Svoju poziciju ste stekli izdajom. Ja nisam mogao sjediti tu ni petnaest minuta. Nemam moć ali imam svoje dostojanstvo i naklonost italijanskog naroda”, rekao je Salvini obraćajući se Konteu.

Konte je rekao da je pokušavajući ‘jednostrano i proizvoljno’ pokrenuti proces prijevremenih izbora, Salvini postupio ‘bahato i sa malo poznavanja ustavnog prava’.

Do političkih previranja u Italiji došlo je kada je ranije premijer Konte, koji ne pripada niti jednoj stranci, ali ima bliske odnose sa Pet zvjezdica, dao ostavku, nakon što je lider Lige i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini napustio koaliciju i pozvao na prijevremene izbore.

Komentari

avatar