Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Italijanska premijerka Meloni u prvih 100 dana vlade ublažila radikalni imidž

Uprkos svojim neofašističkim političkim korijenima i često vatrenoj retorici, Meloni je izabrala oprez umjesto sukoba u zemlji i inostranstvu, promičući status quo radije nego rizikujući raspirivanje napetosti ili finansijsku krizu

Prije nego što je italijanska nacionalistička čelnica Đorđa Meloni osvojila vlast u septembru, njemački časopis Stern ju je stavio na prvu stranicu s naslovom “Najopasnija žena u Evropi”.

Zabrinutost je bila tolika da je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila jedva prikrivenu prijetnju da ima „alate“ za obračun s Italijom ako skrene s demokratskog puta.

Ali, skoro 100 dana otkako je Meloni preuzela dužnost na čelu najdesnije italijanske vlade od Drugog svjetskog rata, pa su se zabrinutosti uveliko istopile.

Uprkos svojim neofašističkim političkim korijenima i često vatrenoj retorici, Meloni je izabrala oprez umjesto sukoba u zemlji i inostranstvu, promičući status quo radije nego rizikujući raspirivanje napetosti ili finansijsku krizu.

„Vidjeli smo neku vrstu metamorfoze. Mnogo je umjerenija u svojim komentarima nego kad je bila u opoziciji i jasno je shvatila da mora promijeniti svoj profil kako bi bila vjerodostojna međunarodna čelnica“, rekla je Sofija Ventura, profesorka političkih nauka na Univerzitetu u Bolonji.

Prijatelji i protivnici podjednako tvrde da je značajan razlog za oprezan pristup novac ili bolje rečeno nedostatak istog.

S dugom od gotovo 150 posto BDP-a, Italija ima treći najveći javni dug u industrijalizovanom svijetu nakon Japana i Grčke, a dramatičan pad Liz Tras, koja je dala ostavku na mjesto britanske premijerke samo dva dana prije nego što je Meloni preuzela dužnost, otkrio je opasnosti od sukoba s finansijskim tržištima.

„Ono što se dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje koliko moramo da budemo oprezni s našom kombinacijom fiskalne i monetarne politike“, rekao je tada povjerenik EU Paolo Đentiloni, bivši italijanski premijer.

Dodatni pritisak na Meloni je italijanska zavisnost o fondu Evropske unije za oporavak i otpornost. Prema planu, Rim bi trebalo da dobije oko 190 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova sve dok sprovodi niz reformi dogovorenih s prethodnom vladom koju je vodio Mario Dragi.

U želji da izbuegne bilo kakve nesporazume, Meloni je prvo putovanje u inostranstvo nakon što je postala premijerka bila posueta Fon der Lajen u Briselu, kako bi je uvuerila da će Italija ispuniti svoje obveze, uprkos rezervama koje je izrazila uoči izbora.

„Bilo bi nezamislivo da Meloni rizikuje da izgubi ovaj novac. Neuspueh bi bio tragedija. Ponašala se na jedini način na koji je mogla“, rekao je Danijele Albertaci, profesor politike na Univerzitetu Sari.

Njen jedini sukob s nekim evropskim liderom dogodio se tri nedjelje nakon što je stupila na posao, kada je francuski predsjednik Emanuel Makron kritikovao Italiju jer je odbila da dopusti spasilačkom brodu s više od 200 migranata da pristane u njenim lukama. Brod je umjesto toga krenuo prema Francuskoj.

Vladin izvor u Rimu rekao je da je do tog sukoba došlo zbog nesporazuma. Melonin tim za odnose s javnošću mislio je da je Makron pristao da preuzme brod i tvitovao mu je kako bi se zahvalio. Makron na to zapravo nije pristao i zaključio je da Rim pokušava da manipuliše njime, rekao je izvor.

Njihov odnos se od tada popravio, rekli su zvaničnici.

Diplomata EU, koji je odbio da bude imenovan, rekao je da je Meloni, koja je prije izražavala žestoki evroskepticizam, pokušava da pronađe svoj oslonac u Evropi i očigledno se ponaša vrlo oprezno.

Isti je oprez vidljiv i kod kuće. Njena koalicija tek treba da predstavi bilo kakvu veću reformu, a njen skromni prvi budžet ignorisao je mnoga skupa obećanja u kampanji. Vlada je takođe smanjila akcize na gorivo koje su bile na snazi od marta 2022. godine, uprkos tome što je obećala da će ih u potpunosti ukinuti.

Do sada je italijanska javnost podržala Melonin oprez, s podrškom njenoj stranci Braća Italije, koja je porasla na iznad 30 odsto u anketama, naspram 26 odsto na izborima u septembru, što je više od tri puta veća podrška od one koju imaju njeni koalicioni partneri Liga i Forza Italia.

U zemlji koju muče političke turbulencije, tri vladajuće stranke izbegle su bilo kakve veće unutrašnje sukobe i predviđaju da će zajedno vladati punih pet godina – nešto što se dogodilo samo jednom od Drugog svjetskog rata.

Pristalice kažu da to znači da će imati dovoljno vremena za sprovođenje dubinskih reformi, kao što je jačanje uloge predsjednika.

„Radimo na programu koji se proteže kroz pet godina bez straha da moramo da pokažemo trenutne rezultate“, rekao je za Rojters Đovani Donceli, visoki zvaničnik Braće Italije.

Ali Melonina dominacija u anketama nad njenim partnerima, koji su prethodno bili na čelu konzervativnog bloka, mogla bi da stvori trvenja, pri čemu Liga i Forza Italia vjerovatno neće dugo prihvatiti ulogu mlađeg partnera.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve