Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Italija traži mjesto potpredsjednika u Evropskoj komisiji

''Vjerujem da ne može biti da Italija nema mjesto potpredsjednika Komisije i da nema komesara sa važnim resorom, to je minimum na koji bi naša zemlja trebalo da računa'', rekao je Tajani novinarima

Italija je tražila mjesto potpredsjednika u Evropskoj komisiji, nekoliko dana pred novi evropski samit na kojem treba da se odluči o ključnim funkcijama u Uniji, izjavio je danas u Luksemburgu italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

“Vjerujem da ne može biti da Italija nema mjesto potpredsjednika Komisije i da nema komesara sa važnim resorom, to je minimum na koji bi naša zemlja trebalo da računa”, rekao je Tajani novinarima, po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice.

“Mi hoćemo da imamo jedno mjesto potpredsjednika jednog jakog komesara da bi imali dobru evropsku politiku koja podržava industriju i poljoprivredu, naravno angažovana oko klimatskih promjena, ali ne na fundamentalistički način”, rekao je Tajani već ovog vikenda u obraćanju francuskim novinarima.

Prvi razgovori o ključnim mjestima unutar Evropske unije su vodile vođe evropske dvadesetsedmorice 17. juna u Briselu. Tada nije postignut dogovor, Italija je pokazala da je užasnuta pošto je bila stavljena po strani tokom pregovora uprkos dobrom rezultatu koje je ekstremna desnica ostvarila na evropskim izborima 9. juna.

Premijerka Italije Đorđa Meloni takođe je vođa partije Braća Italije, glavne stranke u grupi Evropski konzervativci i reformisti (ECR) koja okuplja dio ekstremnodesničarskih evroskeptičnih stranaka u Evropskom parlamentu.

Ta grupa je na putu da oduzme od centrista Obnovimo Evropu mjesto treće po snazi političke grupe u Evropskom parlamentu u Strazburu, poslije dobrih rezultata na upravo održanim evropskim izborima.

Međutim pregovori na vrhu održani prošlog ponedjeljka su isključivo vođeni između vođa desničarske grupe Evropske narodne partije (EPP), najveće grupacije u Evropskom parlamentu, socijaldemokrata S&D, druge najveće grupe u Strazburu i predstavnika Obnovimo Evropu (centrista i liberala).

Meloni je tada rekla da se radio o „nadrealističkoj situaciji“ i podsjetila na jačanje ekstremne desnice poslije evropskih izbora 9. juna.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve