Premijeri Italije i Španije, dvije članice Evropske Unije koje su bile najviše pogođene pandemijom virusa korona, uputili su zajedničko pismo- poruku predsjednici Evropske Komisije Ursuli von der Lejen, sa zahtjevom da zemlje članice EU, zajednički i koordinisano otvore međusobne granice, piše italijanska novinska agencija Ansa.

foto Tanjug/AP

U pismu ističu da se otvaranje unutrašnjih granica mora sprovoditi koordinisano i nediskriminatorski na temelju jasnih, zajedničkih i transparentnih epidemioloških kriterija.

Komesar za unutrašnje poslove EU Jalva Džonson izjavila je nakon onlajn sastanka sa svojim kolegama zemalja članica da će granice unutar EU biti “sasvim otvorene do kraja juna, da će mnoge zemlje otvoriti svoje granice već 15. juna, ali neke zemlje kažu da još nisu spremne”, prenosi Ansa.

Italijanski ministar inostranmih poslova Luiđi Di Majo u prvoj posjeti Njemačkoj nakon pandemije, dobio je uvjerenje da će vlada u Berlinu otvoriti svoje granice prema Italiji, Švajcarska je takođe potvrdila da će granice otvoriti za 10 dana.

“Bitka za otvaranje granca” je važna jer svaka zemlja pokušava da od turizma nadoknadi dio privrednih gubitaka nastalih krizom pandemije virusa korona.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve