Dok se savezne države u Sjedinjenim Američkim Državama pripremaju za popuštanje ograničenja uvedenih zbog epidemije, ankete otkrivaju problem: 23 odsto kaže da bi izbjeglo liječenje zbog cijene.

Foto: EPA-EFE/ TANNEN MAURY

Liječenje bi zbog cijene izbjeglo devet odsto iako bi smatrali da su zaraženi, a 14 procenata čak i ako bi imali simptome bolesti.

Mada su Kongres SAD i predsjednik Donald Tramp omogućili besplatno testiranje, a neke osiguravajuće firme ne traže participaciju osiguranika za liječenje od KOVID-19, istraživanje pokazuje da takve poruke nemaju uticaja.

Stručnjaci kažu da se uspjeh popuštanja mjera ograničenja mora zasnivati na testiranju, nalaženju onih koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama i liječenju onih koji se razbole.

Istraživanje pokazuje da će iz ekonomskih razloga liječenje izbjeći pripadnici manjinskih grupa, mlađi ljudi, oni koji nemaju visoko obrazovanje i oni koji zarađuju manje od 40.000 dolara godišnje.

Istraživanje ukazuje da bi građani koji imaju od 18 do 29 godina najvjerovatnije izbjegli liječenje, iako se pokazalo da i naizgled zdravi mladi ljudi takođe mogu ozbiljno da se razbole od virusa.

Istraživanje je obavljeno anketom preko telefona od 1. do 14. aprila na slučajnom uzorku od 1.017 osoba starijih od 18 godina u svih 50 saveznih država i u Vašingtonu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve