Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Istraga u Austriji: Oko 10.000 osumnjičenih, povezani sa Srbijom i Crnom Gorom

Navodni broj tri iz kavačkog klana je, prema pisanju austrijskog medija, 34-godišnjak sa nadimkom ''Dekster'' i on se, kako se navodi u tekstu, smatra posebno brutalnim

Prije skoro dvije godine u Austriji je pokrenuta najveća kriminalistička istraga koja je ikada postojala u toj zemlji, operacija “Ahilej”, u okviru koje je obuhvaćeno 10.000 osoba za koje se navodi da su povezane i pripadaju mafijaškim organizacijama u Srbiji i Crnoj Gori, objavio je austrijski javni servis (ORF) na svom sajtu. Do sada je, u okviru ove operacije, izrečeno više od 200 godina zatvorskih kazni.

Kako se navodi u tekstu, u saradnji sa američkim FBI, dešifrovani su kriptovani razgovori putem mobilnih telefona. Istraga je, između ostalog, obuhvatila trgovinu drogom, mučenja i naručena ubistva.

U intervjuu za Radio O1, Danijel Lihteneger (Daniel Lichtenegger) jedan od glavnih inspektora koji se bavi narkoticima u Federalnoj kancelariji kriminalističke policije, objasnio je: „Govorimo o slomljenim kostima, mučenju, zlostavljanju, ubistvu, de facto pogubljenjima, uključujući uklanjanje raznih udova… To se dešava usred Evrope. I ne želim da isključim da se to dogodilo i u Beču.“

U Austriji je na tome radilo, kako prenosi ORF, oko 15 istražitelja iz Federalne kancelarije kriminalističke policije i još na desetine drugih. Oni su analizirali razgovore, fotografije i video snimke više od 10.000 ljudi i oko 50 organizovanih kriminalnih udruženja povezanih sa Austrijom. U fokusu su, prenosi ORF, srpski i crnogorski klanovi.

Austrija kao „mjesto pregovora“

Lihteneger je naveo da je Austrija predstavljala mjesto povlačenja i pregovora ovih klanova. Mučenja i ubistva na Balkanu su uglavnom dio ratova kriminalnih bandi i akcija za kažnjavanje, navodi ORF. Navodni broj tri iz kavačkog klana je, prema pisanju austrijskog medija, 34-godišnjak sa nadimkom „Dekster“ i on se, kako se navodi u tekstu, smatra posebno brutalnim.

Ovo je vodeći član jednog od balkanskih kartela i takođe „guverner“ u Beču, navodi ORF.

„U suštini, on je optužen da je naložio osam ubistava“, kaže Lihteneger.

„Dekster” je bio jedan od ukupno 81 uhapšenog u Austriji u junu 2021. godine, u okviru druge međunarodne policijske operacije. Prva presuda protiv njega je bila na jedanaest godina zatvora, a advokat Verner Tomanek najavio je žalbu.

„Količina podataka, odnosno ogromne količine podataka, su i blagoslov i prokletstvo. Prokletstvo, jer je to povezano sa resursima. To znači da nam treba još deset godina. Ovo je jednostavno najveći kompleks krivičnih istraga u Austriji koji je ikada postojao“, rekao je Lihteneger.

Ukupne zatvorske kazne izrečene kao rezultat „operacije Ahil“ do sada iznose više od 200 godina, prenosi ORF.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve