Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Istanbul: Policija suzavcem rastjerala učesnike Parade ponosa

Rojters navodi da ima snimak na kojem se vidi kako policija pod punom ratnom opremom gura i vuče ljude, od kojih su neki mahali zastavama u bojama duge

Turska policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala ljude koji su se okupili na današnjoj Paradi ponosa u centru Istanbula.

Oko 20 ljudi, uključujući i fotoreportera, pritvoreno je, saopštili su lokalni mediji.

Rojters navodi da ima snimak na kojem se vidi kako policija pod punom ratnom opremom gura i vuče ljude, od kojih su neki mahali zastavama u bojama duge, dok su se okupljali za događaj u sporednoj ulici koja se ukršta sa centralnom avenijom Istikal.

Turske vlasti su nekoliko puta zabranjivali Parade ponosa prethodnih godina.

Turska je već duže vrijeme kandidat za priključenje Evropskoj uniji, ali se pristupni proces usporava godinama zbog tenzija po brojnim pitanjima, uključujući i ljudska prava.

U četvrtak je većina lidera zemalja Evropske unije u zajedničkom pismu obećala da će nastaviti da se bori protiv diskriminacije nad LGBT zajednicom, usled razmirica sa Mađarskom, čiji je parlament prošle nedjelje zabranio da se školama distribuira materijal u kojem se promoviše homoseksualnost ili promjena pola.

 

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve