Rusko ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei počeli su finalnu fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirus.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Prema saopštenju ministarstva odbrane, testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbjednost i tolerantnost vakcine, završiće se 15. jula.

Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, biće ubrizgan drugi sastojak vakcine protiv koronavirusa.

U drugoj fazi cilj je jačanje imunog sistema i produžetak dejstva vakcine.

Dodaje se i da se volonteri osjećaju dobro, da nemaju tegobe, nuspojave, a prva grupa će biti otpuštena iz vojne bolnice Burdenko pošto prođu finalne testove, prenosi TAS S.

Rezultati testova vakcine za Kovid 19 sprovedeni kod grupe volontera u Rusiji, pokazuju da oni razvijaju imunitet na korona virus, dodaje se.

“U skladu sa istraživačkim protokolom dobrovoljci se redovno testiraju na antitela i ćelijski imunitet. Podaci pokazuju da dobrovoljci prve i druge grupe stiču imuni sistem poslije injekcije vakcine protiv koronavirus”, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve