Irska vlada odbacila je procurelu verziju novog plana britanskog premijera Borisa Džonsona za irsku granicu poslije izlaska Britanije iz EU još prije njegovog današnjeg zvaničnog predstavljanja.

foto Ilustracija

Kako piše list Gardijan prema procurjeloj verziji objavljenoj u listu Dejli Telegraf nagovještava se da britanska vlada predlaže plan koji ne bi izbjegao carinske preglede između članice EU Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, i koji je takođe vremenski ograničen, što su dvije crvene linije za EU.

Zamjenik irskog premijera Sajmon Kovni rekao je da su izvještaji o onome što Britanija namjerava da predloži “u najmanju ruku zabrinjavajući”.

“Moramo da sačekamo i vidimo, naravno proučićemo prijedlog pažljivo, ali ako su izvještaji tačni to ne izgleda kao osnova za sporazum, to je sigurno”, rekao je on i dodao da zvanično nije ništa dobio.

On je ponovio da je stav Irske bio dosljedan, pun poštovanja i jasan, odnosno da ako treba da se nadje alternativa za takozvani “bekstop” mora da se obavi isti posao, što znači da nema fizičke granice na ostvu Irske, kao ni provjera ili kontrola.

“Ideja da bi stavili carinsku granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske nije nešto što tome odgovara, to nije ni blizu”, rekao je on.

On je dodao da ukoliko postoji prijedlog koji uključuje carinske provere na ostrvu Irskoj, da je to samo po sebi neiskreno obzirom na obećanja koje je dala britanska vlada Irskoj i EU tokom protekle tri godine, rekao je on.

Džonson će danas, kako se očekuje, reći na konferenciji Konzervativne partije da je taj plan konačna ponuda EU da se izbegne izlazak Britanije iz EU 31. oktobra bez sporazuma. Zvanično bi prijedlog trebalo da bude poslat Briselu na kraju njegovog govora, danas.

Irska ministarka za evropske poslove Helen Makenti rekla je da ne misli da će taj plan proći.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve