Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Iranski vojnici osuđeni zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona

Prvooptuženi, komandant odbrambenog sistema Tor M-1, osuđen je na deset godina zatvora jer je obaranjem aviona prekršio naređenja, dok je devet vojnika osuđeno na zatvorske kazne od jedne do tri godine

Deset iranskih vojnika osuđeno je na kazne od jedne do 10 godina zatvora zbog uloge u padu ukrajinskog putničkog aviona oborenog u blizini Teherana u januaru 2020, saopštili su danas iranski pravosudni organi.

Prvooptuženi, komandant odbrambenog sistema Tor M-1, osuđen je na deset godina zatvora jer je obaranjem aviona prekršio naređenja, dok je devet vojnika osuđeno na zatvorske kazne od jedne do tri godine.

Komandant sistema odbrane „ispalio je dvije rakete na ukrajinski let PS752, suprotno naređenjima komandnog mjesta, bez dobijanja dozvole i kršeći uputstva“, navele su iranske vlasti.

Nisu saopštena imena osuđenih, među kojima su četiri službenika sistema odbrane, komandir baze PVO i oficir iz kontrolnog centra.

Iranske oružane snage su 8. januara 2020. oborile avion na letu Teheran – Kijev. Tada je poginulo 176 putnika i članova posade, a većina su bili Iranci i Kanađani.

U noći kada se dogodila tragedija, iranska protivvazdušna odbrana bila je u stanju borbene pripravnosti.

Iran je tada napao bazu koju je koristila američka vojska u Iraku kao odgovor za smrt iranskog generala Kasema Sulejmanija, nekoliko dana ranije, a ubijen je kod Bagdada u američkom napadu.

General je važio za velikog stratega.

Iranske vlasti su tada očekivale američki odgovor na napad na američku bazu u Iraku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve