Iranski demonstranti danas su nastavili s protestima poslije priznanja Teherana da je vojska Irana greškom oborila ukrajinski avion sa 176 putnika i članova posade.

Foto: Mona HOOBEHFEKR / ISNA / AFP

Demonstranti su se danas drugi dan zaredom okupili u Teheranu i drugim gradovima, zahtijevajući ostavke visokih zvaničnika, prenosi BBC.

Oni su protestovali uprkos raspoređivanju brojnih pripadnika policije i elitne Revolucionarne garde Irana.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se demonstranti mogu čuti kako uzvikuju antivladine slogane.

“Oni lažu da je Amerika naš neprijatelj, naš neprijatelj je ovdje”, uzvikivali su demonstranti, između ostalog.

Na jednom snimku vidi se očigledno simbolički čin studenata koji, prkoseći državnoj propagandi, vode računa da ne prelaze preko zastava SAD i Izraela, nacrtanih na podu jednog univerziteta u Teheranu.

Demonstranti su ranije danas ispred britanske ambasade u Teheranu zapalili zastavu te zemlje i Izraela, uz povike “Smrt Velikoj Britaniji”, “Smrt SAD” i “Smrt Izraelu”.

Juče su se studenti okupili ispred dva univerziteta kako bi odali počast žrtvama obaranja aviona, ali su tokom večeri izbili nasilni protesti, a bezbjednosne snage su bacale suzavac da rastjeraju masu.

Protesti su počeli pošto je Teheran juče priznao da je “nenamjerno” oborio ukrajinski avion u srijedu rano ujutru, iako je nekoliko dana negirao povezanost s tim incidentom, u vrijeme visokih tenzija s Vašingtonom.

U padu aviona poginulo je svih 176 putnika i članova posade, među kojima su bile desetine Iranaca i Kanađana, ali i državljani Ukrajine, Velike Britanije, Avganistana i Švedske.

Avion koji je letio ka Kijevu oboren je blizu Teherana, nedugo pošto je Iran iste noći izveo raketni napad na dvije baze u Iraku u kojima su stacionirane američke snage. Taj napad je bio odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija, kog su SAD ubile dronom 3. januara na bagdadskom aerodromu.

Komentari

avatar