Iranske vlasti upozorile su  Berlin, London i Pariz o posljedicama njihove odluke pokretanja mehanizma protiv Irana zbog nepoštovanja međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu.

Zastava Irana

“Naravno, ako Evropljani žele da zloupotrijebe (tu proceduru), treba takođe da budu spremni na posljedice o kojima su već obaviješteni”, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tri evropske zemlje koje su potpisale međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana – Francuska, Velika Britanija i Njemačka, pokrenule su mehanizam rješavanja spora predviđen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza, saopštili su danas šefovi diplomatija tri zemlje.

Pokretanje mehanizma rješavanja spora, kojim je Pariz prijetio nekoliko nedjelja, moglo bi da dovede do vraćanja sankcija UN Iranu.

Evropljani ipak ne žele da “žure na prelazak” na sankcije već da izvrše pritisak na Iran kako bi opstao nuklearni sporazum postignut 2015. godine, a iz kojeg su SAD jednostrano istupile prije više od godinu dana.

Oni su izrazili nadu da će se Iran vratiti “potpunom poštovanju” obaveza prema nuklearnom sporazumu.

Teheran je 5. januara saopštio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvođenje sankcija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve