​Irački premijer Adel Abdul-Mahdi izjavio je danas da će predati svoju ostavku parlamentu, nakon čega su anti-vladini demonstranti počeli da slave na trgu Tahir na kojem su se okupljali skoro dva mjeseca.

foto Agencije

Abudl-Mahdi je ovo izjavio za iračku televiziju, dan nakon što su snage bezbjednosti ubile više od 40 demonstranata, a ubrzo nakon što je irački šiitski verski poglavar Ali al-Sistani upozorio na mogućnost građanskog rata i pozvao pozvao poslanike da povuku podršku vladi, javlja AP.

Abdul-Mahdi postavljen je za premijera prije nešto više od godinu dana.

Premijer je rekao da je “s velikom zabrinutošću slušao” al-Sistanijevu propoved i donio svoju odluku kao odgovor na njegov poziv i da bi “omogućio i ubrzao njegovo ispunjenje što je prije moguće.”

Uprkos jučerašnjem krvoproliću, bezbjednosne snage ubile su danas još tri demonstranta i ranile osam učesnika protesta, u južnom gradu Nasiriji, prenosi AP.

Na današnjoj propovijedi u gradu Nadžaf, Al-Sistani rekao je da bi parlament, koji je izabrao vladu premijera Adila Abdula-Mahdija, trebalo da razmotri opcije koje su mu na raspolaganju.

Al-Sistani je rekao da bi demonstranti trebalo da naprave razliku između onih koji mirno protestuju i oni koji pokušavaju da izazovu nasilje, nakon što je spaljena zgrada irasnkog konzulata u Nadžafu.

Iračke snage bezbjednosti ubile su u četvrtak najmanje 40 antivladinih demonstranata u Bagdadu i južnim gradovima Nadžaf i Nasiriji, a nasilje se nastavilo i danas.

Najmanje 400 demonstranata poginulo je od 1. oktobra, kada su hiljade Iračana izašle na ulice Bagdada i pretežno šiitskih južnih provincija protestujući proticv korupcije, loših institucija i nedostatka radnih mjesta. Snage bezbjednosti koristile su bojevu municiju, suzavac i dimne bombe za razbijanje demonstracija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve