Interpol je saopštio danas da je tokom koordinisane policijske pomorske operacije detektovao više od 12 osumnjičenih stranih terorista dok su putovali preko Sredozemlja.

Foto: Interpol

Od 31 aktivna istražna traga, “više od 12 je dovedeno u vezu sa kretanjima osumnjičenih terorista”, saopštila je globalna agencija za policijsku saradnju, čije je sjedište u Francuskoj.

U saopštenju se navodi da je operacija “Neptun 2” sprovedena od 24. jula do 8. septembra i da je bila fokusirana na prijetnje od osumnjičenih osoba koja potencijalno koriste pomorske rute između sjeverne Afrike i južne Evrope tokom ljetnje turističke sezone.

“Uz podršku Interpolovog tima na terenu, operacija koju su vodili obavještajci bila je usmjerena na kriminalne mreže umiješane u krijumčarenje ljudi, oružja i trgovinu drogom”, dodaje se u saopštenju.

Operacija je provedena u sedam luka, a učestvovalo je šest država: Alžir, Francuska, Italija, Maroko, Španija i Tunis.

Obavljeno je više od 1,2 miliona pretraga u Interpolovim bazama podataka za ukradenim i izgubljenim dokumentima, nominalnim podacima i ukradenim vozilima, navodi se u saopštenju.

Interpol napominje da u svojim bazama podataka trenutno ima detalje o preko 50.000 stranih terorističkih boraca i oko 400.000 ostalih informacija o teroristima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve