Institut za virusologiju u Vuhanu – koji Sjedinjene Američke Države redovno optužuju kao izvor koronavirusa – ima tri živa soja koronavirusa slijepog miša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2 koji je nekoliko mjeseci zarazio više od pet miliona ljudi, kaže direktorka instituta Vang Janju.

Foto: Nedeljnik

Prema analizi više naučnika, novi koronavirus je najvjerovatnije prenesen na čovjeka sa neke od životinja. Okrivljena je mokra pijaca u Vuhanu na kojoj se prodaju žive divlje životinje.

Međutim, činjenica da se na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi Institut za virusologiju već mjesecima podgreva teorije da je virus potekao iz laboratorije.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je nakon medijskih izvještaja koji optužuju laboratoriju u Vuhanu za izvor zaraze najavio istragu kako bi se utvrdilo da li je teorija o nastanku virusa u laboratoriji tačna, ali do sada nema nikakvih dokaza koji bi potvrdili teoriju.

Direktorka Instituta smatra da su pomenute teorije “čista izmišljotina”.

“Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji”, rekla je Vang u razgovoru koji je objavljen sinoć na kineskoj televiziji CGTN, a snimljen je 13. maja.

Postoji više teorija koje kruže internetom i optužuju institut u Vuhanu, ali je direktorka rekla da je institucija “dobro izolovana i da je dobila nekoliko koronavirusa iz slijepih miševa”.

“Imamo tri živa soja”, rekla je Vang i istakla da se nijedan ne podudara s virusom Sars-CoV-2.

Takođe, Institut u Vuhanu proučava neke od najubojitih patogena na svijetu.

Naučnici s instituta doprinijeli su od počeka epidemije boljem poznavanju novog virusa, a njihov rad je u februaru objavljen u jednom naučnom časopisu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve