Indijski milijarder i zlatar Nirav Modi koji je pobjegao iz Indije, a za kojim je bila raspisana crvena Interpolova potjernica uhapšen je u Londonu, saopštila je danas britanska policija.

Foto: AFP

Po nekima, ovaj slučaj jednim dijelom podsjeća na aferu Atlas u kojoj je glavni osumnjičeni Duško Knežević, koji se prema sopstvenom kazivanju trenutno nalazi u Londonu.

Za Kneževićem koga Specijalno državno tužilaštvo tereti za više krivičnih djela, da je organizator kriminalne grupe, za utaju poreza i pranje novca, Interpol je na zahtjev Crne Gore raspisao crvenu potjernicu.

Indija je u avgustu prošle godine zatražila od Velike Britanije da izruči Modija, jednog od glavnih osumnjičeniih koji se tereti da je prevario banku Punjab National Bank (PNB) u iznosu od dvije milijarde dolara, što se smatra za najveću bankarska prevaru u Indiji, pišu britanski mediji.

Policija je saopštila da je 48-godišnji Modi uhapšen juče u centru Londona. Interpol je u julu 2018. izdao crvenu potjernicu za njim.

PNB, druga po veličini državna banka u Indiji, 2018. godine je saopštila da su je dvije grupe na čelu sa Modijem i njegovim ujakom Mehulom Chokijem prevarile tako što su prikupile kredite od drugih indijskih banaka koristeći se nezakonitim garancijama koje je su izdali zaposleni u PNB-u.

Modi i Choksi su negirali zlopotrebu, i napustili su Indiju prije nego što su detalji prevare obavljeni u javnosti.

Prema Forbesu, Modi raspolaže bogatstvom vrijednim 1,73 milijarde dolara, i nalazi se na 85. mjestu liste najbogatijih Indijaca.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve