Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Indija jača odbrambene veze sa Bangladešom u pokušaju da postane protivteža Kini

Sporazumi su potpisani tokom posjete premijerke Bangladeša Hasine Vazed Indiji, prvog stranog lidera koji je posjetio Nju Delhi otkako je Narendra Modi postao premijer zemlje u trećem mandatu prije dvije nedjelje

Indija i Bangladeš su danas krenuli u jačanje svojih odbrambenih odnosa i potpisali sporazume za proširenje saradnje u oblastima pomorske bezbjednosti, okeanske ekonomije, svemira i telekomunikacija, dok Nju Delhi pokušava da se predstavi kao regionalna sila i protivteža Kini.

Sporazumi su potpisani tokom posjete premijerke Bangladeša Hasine Vazed Indiji, prvog stranog lidera koji je posjetio Nju Delhi otkako je Narendra Modi postao premijer zemlje u trećem mandatu prije dvije nedjelje.

Modi je pozdravio odluku Bangladeša da se pridruži njegovoj Inicijativi za Indo-Pacifik kako bi proširio i olakšao regionalnu saradnju indijskih pomorskih susjeda. On je rekao da su dogovori sa Dakom dio principa njegove zemlje da brine o susjedima.

Bangladeš takođe ima dobre veze sa Kinom, čiji je glavni trgovinski partner uglavnom za sirovine. Ali održavanje bliskih odnosa sa Pekingom predstavlja izazov za Bangladeš, koji takođe balansira diplomatske i trgovinske odnose sa Indijom i Sjedinjenim Državama, glavnim rivalima Kine.

Industrija odjeće Bangladeša, koja donosi više od 80 odsto strane valute iz izvoza, u velikoj mjeri se oslanja na Kinu kada je riječ o sirovinama.

Hasina je rekla novinarima u Nju Delhiju da su dvije zemlje odlučile da podstaknu podjelu rječnih voda i saradnju u energetskom sektoru.

Takođe se susrela sa liderima indijske industrije i pozvala ih da investiraju u Bangladeš koji planira da razvije veće luke, vodene puteve, željezničku i putnu povezanost. Indija je pozajmila Bangladešu osam milijardi dolara u posljednjih osam godina, kako bi pomogla u proširenju te infrastrukture.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve