ICG: SAD treba da prekine isporuke oružja Saudijskoj Arabiji

Autori izvještaja smatraju da Washington treba da imenuje izaslanika za krizu u Jemenu i suspenduje većinu isporuka oružja Saudijcima dok oni ne okončaju svoju četvorogodišnju intervenciju protiv šiitskih pobunjenika Husa

SAD treba da pomognu Saudijskoj Arabiji da se izvuče iz rata u Jemenu, ocijenila je u najnovijem izvještaju Međunarodna krizna grupa (ICG).

Foto: Al Jazeera

Autori izvještaja smatraju da Washington treba da imenuje izaslanika za krizu u Jemenu i suspenduje većinu isporuka oružja Saudijcima dok oni ne okončaju svoju četvorogodišnju intervenciju protiv šiitskih pobunjenika Husa, prenijela je Beta.

Koalicija okupljena oko Saudijske Arabije „treba da prestane da pokušava da ostvari nekakvu pobjedu na papiru i jasno se posveti traženju političkog rješenja, čak iako bi to značilo davanje veće težine Hutima u bliskoj budućnosti“, navodi se u izvještaju.

Kongres traži obustavu podrške

Usljed velikog broja civilnih žrtava i nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, za koje su neki američki senatori okrivili saudijskog prijestolonaslednika Mohammeda bin Salmana, Kongres SAD-a je usvojio rezoluciju kojom se od predsjednika Donalda Trampa traži da obustavi podršku saudijskoj koaliciji u Jemenu.

Tramp je zaprijetio vetom na rezoluciju, budući da Rijad smatra važnim saveznikom.

Komentari

avatar