Kineska kompanija Huavej je danas ocijenila da je odluka Velike Britanije o uklanjanju opreme Huavej za novu generaciju prenosa podataka 5G, loša za svakog korisnika mobilnog telefona.

Foto: Beta/AP

Ta odluka, smatra ta kompanija, može dovesti Veliku Britaniju „u stanje usporene digitalizacije, povećanja računa i produbljavanja digitalnog jaza“.

„Umjesto podizanja na viši nivo, britanska Vlada se odlučila za nazadovanje i ovim putem urgiramo da razmotri svoju odluku“, saopštio je Huavej.

Ta firma smatra da je britanska odluka „politizovana“ i da se oslanja na trgovinsku politikiu SAD, a da nema veze s pitanjem bezbjednosti buduće mreže.

„Sarađivaćemo s Vladom Britanije kako bismo objasnili na koji način joj možemo doprinijeti“, stoji u izjavi Huaveja.

Vlada Velike Britanije odustala je danas od plana da kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavej dodijeli ograničenu ulogu u novoj brzoj mobilnoj mreži, a ta odluka se tiče i političkih odnosa između Londona i Pekinga.

Velika Britanija je saopštila da je zabranu uvela pošto se zbog sankcija SAD koje sumnjanju u mogućnost kineske špijunaže uz pomoć opreme Huaveja, kao i da će se obratiti drugim dobavljačima opreme za 5G.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve