Hongkong: Demonstranti zatražili istragu policijske taktike

Glavni zahtjevi su opšte pravo glasa, da svi građani mogu neposredno da biraju predstavnike, da se povuku optužbe protiv demonstranata, da se sukob sa policijom zvanično ne naziva "pobunom" i da se raspusti lokalni parlament

Nekoliko desetina hiljada ljudi je u nedjelju demonstriralo ulicama Hongkonga protiv lokalne vlasti, tražeći nezavisnu istragu policijske taktike tokom prethodnog protesta.

Sa ranijeg protesta u Hongkongu (Foto: Tanjug/AP Photo/Vincent Yu)

Demonstranti, obučeni u crno, nosili su transparente “Nezavisna istraga za vladavinu prava” i skandirali: “Oslobodite Hong! Želimo demokratiju!”.

Demonstranti su ponovili zahtjeve u pet tačaka iz svog manifesta predstavljenog početkom mjeseca.

Glavni zahtjevi su opšte pravo glasa, da svi građani mogu neposredno da biraju predstavnike, da se povuku optužbe protiv demonstranata, da se sukob sa policijom zvanično ne naziva “pobunom” i da se raspusti lokalni parlament.

“Nijesmo željeli da se goloruki borimo protiv tiranije, ali nas je naša vlast predugo lagala i obmanjivala i odbijala da odgovori na zahtjeve naroda”, rekli su oni.

Prošle nedjelje, demonstranti su se pod pritiskom policije povukli u jedan tržni centar gdje su izbili neredi. Policija je suzavcem i gumenim mecima rastjerala grupu demonstranata koja je bacala kamenice.

Veliki protesti počeli su prošlog mjeseca, pokrenuti osudom ekstradicionog zakona koji je omogućavao izručenje lokalnih, hongkonških pritvorenika, centralnim vlastima Kine. Demonstranti smatraju da pritvorenici ne bi tamo imali ista prava kao u Hongkongu.

Šefica vlade te poluautonomne pokrajne Keri Lam je povukla taj zakon, ali su se demonstracije nastavile i zbog drugih putanja, te se zahtijeva njena ostavka.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da narednih 50 godina zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem, po formuli “jedna zemlja, dva sistema”.

Međutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmjenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

Komentari

avatar