Predsjednik Hondurasa Huan Orlando Ernandes primio je milione dolara mita od trgovaca drogom, među njima i od nekadašnjeg meksičkog narko-bosa Hoakina Gusmana, zvanog El Čapo, rekao je njujorški federalni tužilac na početku suđenja Ernandesovom bratu za trgovinu drogom.

“Optuženog je štitio sadašnji predsjednik koji je primio milione dolara mita od trgovaca drogom, pa i “El Čapoa” Gusmana”, rekao je tužilac u svojoj uvodnoj riječi.

Pomoćnik tužioca Džejson Ričman je prvog dana suđenja Huanu Antoniju ‘Toniju’ Ernandesu Alvaradu, rekao da je El Čapo “optuženom lično dao milione dolara za njegovog brata (predsjednika)”.

Lider Hondurasa je odbacio navode američkih tužilaca. “Optužbe su 100 odsto lažne, apsurdne i smiješne. To je neozbiljnije od Alise u zemlji čuda”, naveo je on na Tviteru.

U dokumentu objavljenom u avgustu, tužilaštvo je potvrdilo da je honduraški trgovac drogom čije ime nije navedeno dao milion i po dolara za Ernandesovu izbornu kampanju 2013. godine.

Najveći dio tog novca je potrošen na potplaćivanje lokalnih političara da bi podržali kandidaturu dotadašnjeg predsjednika parlamenta.

Ernandes, reizabran 2017, u svom obraćanju Generalnoj skupštini UN 25. septembra osudio je “kampanju blaćenja koju sprovode trgovci drogom, bande, korumpirani ljudi, ubice, pa i političari”.

U Hondurasu je sa više demonstracija zatraženo da podnese ostavku.

Huan Orlando Ernandes je privilegovani partner predsjednika SAD Donalda Trampa s kojim je prošle nedjelje potpisao sporazum u cilju obuzdavanja ilegalne imigracije.

Ako bude osuđen, prijeti mu najmanje pet godina, a najviše doživotni zatvor.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve