U velikoj tuči između rivalskih bandi u zatvoru u Hondurasu ubijeno je najmanje 18 ljudi, a 16 je povrijeđeno, saopštile su noćas vlasti te zemlje.

Ilustracija

Nasilje koje je izbilo u zatvoru u mjestu Tela u oblasti Atlantida na karipskoj obali uslijedilo je nekoliko dana pošto je Honduras proglasio vanredno stanje u svom zatvorskom sistemu.

Prema toj mjeri suspendovana je civilna uprava zatvora i zamijenjena vojnom i policijskom upravom u nastojanju da se suzbije nedavni talas nasilja u zatvorima.

Međutim prelaz kontrole na specijalne bezbjednosne snage nije bio završen kada je izbila pobuna u zatvoru Tela, rekao je Hose Koeljo, koji je portparol novog zatvorskog upravljačkog sistema.

Bezbjednosne snage brzo su stigle do zatvora da ponovo uspostave red i počnu istragu, rekao je on.

Predviđeno je da će vojna uprava nad zatvorima u Hondurasu trajati šest mjeseci. Vlasti žele da u to vrijeme iskorijene korupciju i nasilje u zatvorskom sistemu.

Tuče u prenatrpanim zatvorima u Hondurasu su česte pošto se pripadnici uličnih bandi bore za kontrolu unutar tih institucija. Zbog uličnih bandi poznatih kao maras, Honduras važi za jednu od zemalja sa najviše nasilja na svijetu.

Komentari

avatar