Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Holandski premijer pozvao na podršku Ukrajini, EU i NATO

Priznao je da je tokom njegovog mandata bilo loših momenata, uključujući skandal sa dečjim dodacima koji je hiljade roditelja pogrešno označio kao prevarante

Odlazeći holandski premijer Mark Rute je danas u svom posljednjem obraćanju javnosti na tom položaju prije nego što postane generalni sekretar NATO pozvao njegovu zemlju da nastavi da pruža podršku Ukrajini i međunarodnoj saradnji.

“Ključno je da je naša zemlja uklopljena u Evropsku uniju i NATO. Zajedno smo jači nego sami. Posebno sada”, rekao je Rute i naglasio potrebu da se nastavi podrška Ukrajini, “za mir tamo i bezbednost ovde”.

Nova vlada, za koju se očekuje da će stupiti na dužnost u utorak, obećala je da će nastaviti da podržava Ukrajinu. Ali krajnje desničarski populista Gert Vilders, čija je stranka osvojila najveći broj poslaničkih mesta na prošlogodišnjim izborima, više puta je izražavao proruske stavove.

Rute je opisao tragediju aviona MH17 2014. godine kao “možda najdrastičniji i najemotivniji događaj” tokom svog mandata. Putnički avion je oboren iznad istočne Ukrajine dok je putovao od Amsterdama do Kuala Lumpura u Maleziji, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, uključujući 196 državljana Holandije.

Holandski sud osudio je dvojicu Rusa i Ukrajinca 2022. godine za umešanost u obaranje tog aviona.

Priznao je da je tokom njegovog mandata bilo loših momenata, uključujući skandal sa dečjim dodacima koji je hiljade roditelja pogrešno označio kao prevarante.

Rute je bio na položaju premijera Holandije od 2010. godine, što ga čini najdugovečnijim premijerom u istoriji te zemlje, a u oktobru bi trebao da zvanično stupi na položaj generalnog sekretara NATO alijanse nasledivši Jensa Stoltenberga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve