Holandska vlada će tužiti Rusiju Evropskom sudu za ljudska prava zbog njene navodne uloge u rušenju aviona na letu Malezija erlajnsa MH17 iznad istočne Ukrajine prije šest godina, rekao je holandski ministar spoljnih poslova.

foto Shutterstock

Taj potez namijenjen je da podrži pojedinačne tužbe pred Evropskim sudom koje su podnijeli rođaci nekih od 298 ljudi poginulih, kada je avion na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur srušen Buk raketom sa teritorije pod kontrolom proruskih ukrajinskih pobunjenika 17. jula 2014.

„Postizanje pravde za 298 žrtava srušenog leta MH17 jeste i ostaće najveći prioritet vlade. Preduzimanjem ovog koraka danas mi se krećemo bliže tom cilju“, rekao je holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok.

Pokretanjem tužbe holandske vlasti mogu da dele sve raspoložive informacije o rušenju aviona sa Evropskim sudom za ljudska prava čije sjedište je u Strazburu, da može da se uzme u razmatranje u individualnim tužbama rođaka poginulih, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Moskva je više puta negirala bilo kakvu vezu sa rušenjem letelice. Međunarodni tim tužilaca koji je istraživao slučaj je međutimoptužio trojicu Rusa i jednog Ukrajincaza umiješanost u rušenju aviona i ubistvu svih na njemu. Njima se u odsustvu sudi u holandskom sudu, ali ni jedan još nije izručen Holandiji radi suđenja.

Tužioci kažu da imaju dokaze da je raketa koja je pogodila avion MH17 dovezena kamionom u Ukrajinu iz ruske vojne baze i da je mobilni sistem za lansiranje kasnije vraćen u Rusiju.

„Rusko ministarstvo spoljnih poslova još nije reagovalo na ovu tužbu. Konstantin Kosačev, šef odbora za spoljne poslove u gornjem domu ruskog parlamenta nazvao je holandski potez “čudnom inicijativom iz svakog aspekta“, prenijela je ruska agencija Interfaks.

“Istraga još nije završena, nije još bilo presuda na nacionalnom nivou i konačno kakve veze ima Evropski sud za ljudska prava sa tim”, rekao je Kosačev.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve