Holandski sud danas je oslobodio krivice ljekarku optuženu da je sprovela eutanaziju nad pacijentkinjom oboljelom od alchajmera 2016. godine a da nije prethodno bila dovoljno uvjerena da ima njen pristanak.

Ilustracija/Shutterstock

Slučaj je prvi takav u Holandiji, jedna od prvih zemalja koje su su legalizovale eutanaziju. Tužioci i ljekari se nadaju da će ovaj slučaj razjasniti kako zakon o eutanaziji iz 2002. može da bude primijenjen kada se radi o ljudima sa teškom demencijom.

„Zaključujemo da su svi pravni zahtjevi oko sprovođenja eutanazije bili zadovoljeni. Prema tome osumnjičena je oslobođena svih optužbi“, rekla je sudija Marijete Renkers u Hagu.

Slučaj se radio o eutanaziji sprovedenoj prije tri godne nad 74-ogodišnjom ženom kojoj je data fatalna doza ljekova iako je bila naznaka da je možda promijenila mišljenje od kada je pismeno izjavila da želi da umre.

Ljekarka je otpužena da nije djelovala sa dovoljno brige jer, kako su navodili tužioci, nije uložila dovoljno napora da istraži da li pacijentkinja i dalje želi eutanaziju.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments