Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

Holandija: Zbog upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje 200.000 kažnjenih

Od jula prošle godine kada je upotreba telefona tokom vožnje bicikla postala krivično djelo, više od 21.300 biciklista kažnjeno je novčanim kaznama

Za šest mjeseci otkad je u Holandiji na snazi zabrana korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje bicikla, kažnjeno je više od 20.000 ljudi, dok je ukupan broj vozača svih vrsta vozila kažnjenih zbog toga, deset puta veći – 200.000, piše časopis na engleskom „Dač rivju“.

Foto: Peter Dejong/AP

Od jula prošle godine kada je upotreba telefona tokom vožnje bicikla postala krivično djelo, više od 21.300 biciklista kažnjeno je novčanim kaznama – objavili su ove nedjelje u zajedničkom saopštenju ministarstva pravosudja i bezbjednosti, državno tužilaštvo, policija i Centralna služba za naplatu sudskih kazni.
Vozači motornih vozila su zbog korišćenja telefona tokom vožnje zaustavljeni za šest mjeseci više od 121.000 puta, ali samo je 80.000 kažnjeno novčano, dok su ostalima izrečene druge kazne.

Ukupan broj svih kazni za saobraćajne prekršaje je opao u Holandiji: dok je 2018. godine bilo evidentirano 9,2 miliona prekršaja, 2019. ih je bilo devet odsto manje.

Ministarstvo pravosudja to objašnjava smanjenjem broja ljudi koji voze bez vozačke dozvole, izmjenama koje na putevima otežavaju brzu vožnju i jačim upozorenjima na kamere-radare koje snimaju one koji prebrzo voze.

Međutim, problem brzine je u Holandiji ostao: od 8,4 miliona novčanih kazni vozačima prošle godine, više od 82 procenta je bilo zbog prebrze vožnje.

IzvorDanas

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve