Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Hoće li propasti posao vrijedan 23 milijarde dolara: Prekinuti pregovori s Amerikancima oko kupovine borbenih aviona F-35

Zalivski saveznik se žalio da su američki sigurnosni zahtjevi isuviše teški, naveo je Wall Street Journal (WSJ) citirajući američke zvaničnike.

Ujedinjeni Arapski Emirati obavijestili su SAD da će prekinuti razgovore o kupovini američkih borbenih aviona F-35, što je dio prethodnog dogovora vrijednog 23 milijarde dolara, a koji uključuje kupovinu dronova i napredne vrste municije.

“Tehnički zahtjevi, suverena operativna ograničenja i analiza troškova i benefita doveli su do ponovne procjene”, rekao je zvaničnik iz UAE-a za Reuters, dodajući da će razgovori o nabavci F-35 možda biti ponovo pokrenuti u budućnosti, prenosi Tanjug.

Prethodno je UAE najavio da će se povući iz dogovora o kupovini američkog naoružanja.

Teški sigurnosni zahtjevi

Zalivski saveznik se žalio da su američki sigurnosni zahtjevi isuviše teški, naveo je Wall Street Journal (WSJ), citirajući američke zvaničnike.

Ujedinjeni Arapski Emirati su potpisali sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini 50 aviona tipa F-35 i do 18 naoružanih dronova, rekli su za Reuters izvori upoznati s kupovinom.

Portparol Pentagona John Kirby izjavio je da je partnerstvo SAD-a s UAE-om više strateško i kompleksno nego što to predstavlja prodaja oružja i dodao da se Washington obavezao da će raditi s Abu Dhabijem da riješi njihove nedoumice u vezi s kupovinom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve