Širom Njemačke zaraženo je na hiljade ljekara, medicinskih sestara i ostalih bolničkog osoblja, otkrio je juče istraživački tim “Zidojče cajtung” i NDR i VDR.

Ovom timu novinara su iz Instituta za javno zdravlje “Robert Koh” potvrdili da je zvanično “2.300 medicinskog osoblja u bolnicama inficirano” novim koronavirusom, ali da je broj nedetektovanih slučajeva zasigurno mnogo veći.

“Mora se pretpostaviti da nisu svi slučajevi zabilježeni”, istaknutno je u odgovoru tog instituta, koji predvodi borbu Njemačke protiv epidemije novog korornavirusa.

Osim toga, oni ističu da je ovde u pitanju samo bolničko osoblje, ali ne i medicinsko osoblje koji radi u ljekarskim ordinacijama, laboratorijama, kao i domovima za stare i nemoćne osobe.

Uprkos tome što su poslali bezmalo 400 zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja i to na adrese saveznog, pokrajinskih i lokalnih ministarstava zdravlja, novinarski tim nije uspio da utvrdi tačan broj oboljelih medicinskih radnika, jer naprosto pojedine lokalne službe nisu ni vodile ovakvu evidenciju.

Kako navode, u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji inficirano je 322 zdravstvenih radnika a još 1.485 je u samoizolaciji, ali nemaju podatak koliko je među njima ljekara.

S druge strane, u Baden Virtembergu je 566 zaraženih zdravstvenih radnika, što je duplo više nego prošle nedelje.

Zid ćutanja u Bavarskoj

Istraživački novinari su naišli na svojevrsni zid ćutanja u Bavarskoj u kojoj je pokrajinsko ministarstvo zdravlja naložilo lokalnim zdravstvenim vlastima da ne odgovoraju na te novinarske zahtjeve jer, kako su naveli, “ova anketa nije koordinisana sa njima”.

S druge strane, isto to pokrajinsko ministarstvo nije imalo podatak o inficiranim zdravstvenim radnicima, iako je Bavarska u Nemačkoj jedna od tri pokrajine koje su najteže pogođene pandemijom Kovida-19.

Međutim, pred novinarima nisu ćutali predstavnici Asocijacije ljekara, koja nije imala podatak o oboljelom bolničkom osoblju, ali je imala podatak da su u bavarskoj 244 lekarske ordinacije zatvorene od kojih čak trećina zbog manjka zaštitne opreme.

Bavarska asocijacija ljekara se potom obratila i javnosti zbog “nesumnjivog manjka neophodne zaštitne opreme”, ističući da “ako nova oprema ne dođe danas, teška vremena dolaze za primarnu zdravstvenu zaštitu i njegu” u Bavarskoj.

Upravo nedostatak, a ponekad i štednja na zaštitnoj opremi navodi se kao jedan od razloga za širenje zaraze među bolničkim osobljem širom Njemačke. U privatnoj bolnici u Baden Virtembergu zaraženo cijelo odeljenje intenzivne njege.

Kako RTS saznaje, u jednoj privatnoj bolnici u Baden Virtembergu čitavo odeljenje intenzivne njege zaraženo je novim koronavirusom tako što su primili jednog srčanog bolesnika, koji nije znao da je zaražen, pri čemu bolničko osoblje nije bilo zaštićeno kao da je u pitanju oboljeli od Kovida-19.

Zbog takvih slučajeva, sve više bolnica u ovoj pokrajini razmatra da bar osnovne zaštitne maske i rukavice nosi cjelokupno bolničko osoblje, a ne samo oni na takozvanim korona-odeljenjima.

Kako je bolnicama sve teže da na tržištu nabave dovoljno zaštitne opreme, pojedine bolnice razmatraju smanje prijem pacijenata.

Ipak, njemački zdravstveni sistem nastoji da izbjegne takozvani italijanski ili španski scenario, ne samo po pitanju zaraze među bolničkim osobljem, već i po pitanju toga da su Italiji i Španiji ljekari u nekim slučajevima morali da biraju koga će da stave na aparat za mehanički potpomognuto disanje, jer nisu imali dovoljno respiratora.

Do pre nekoliko dana govorilo se da Njemačka raspolaže sa 28.000 kreveta na odjeljenjima za intenzivnu njegu, kao i 25.000 respiratora, a da je plan da se broj kreveta udvostruči i nabavi još 10.000 respiratora.

Međutim, prvi čovjek Njemačke bolničke federacije Gerald Gras rekao je za dnevni list Rajnišen post da je broj kreveta već podignut na 40.000, a da je tri četvrtine njih (30.000) opremljeno respiratorima.

Zasad je oko polovine tih kreveta prazno. Prema poslednjim informacijama, oko 2.000 oboljelih od Kovida-19 je na intenzivnoj njezi, a na to treba dodati i više od 100 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koje je Njemačka dovezla vojnim avionima iz Italije i Francuske.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments