Hiljade ljudi se danas okupilo na velikom gradskom trgu u Barseloni, na dan glavnog praznika ove španske pokrajine, tražeći njeno osamostaljenje od Španije, i to samo dan pred izricanje presuda za dvanaestoro lidera separatističkog pokreta.

Sa ranijeg protesta za nezavisnost Katalonije, februar 2019./Reuters

Zagovornici katalonske nezavisnosti su danas stigli iz svih krajeva ove pokrajine, noseći zastave i majice na kojima se podržava secesija od Španije.
Praznik 11. septembar se slavi u znak sjećanja na osvajanje Barselone 1714, u španskom Ratu za nasljeđe. Od 2012, taj praznik se obilježava masovnim demonstracijama pristalica secesije pokrajine.

Dvanaestolo lidera Katalonije, koji su 2017. neuspješno pokužali da otcijepe Kataloniju od Španije, očekuje presudu Vrhovnog suda za pokušaj secesije.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktobra proglašena nezavisnost zbog čega je vlada premijera Španije Marijana Rahoja suspendovala autonomiju tog regiona, smijenila njegovu vladu i raspustila parlament.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments