Ponedjeljak, 20 Marta, 2023
Rubrika:

Hiljade Izraelaca protestuje protiv politike nove vlade

Demonstranti su se okupili u centralnom gradu Tel Avivu nekoliko dana nakon što je najdesnija i vjerski najkonzervativnija vlada u 74-godišnjoj istoriji države položila zakletvu

Hiljade Izraelaca izašlo je sinoć na ulice u znak protesta zbog planova nove vlade premijera Benjamina Netanjahua za koje kažu da ugrožavaju demokratiju i slobode.

Demonstranti su se okupili u centralnom gradu Tel Avivu nekoliko dana nakon što je najdesnija i vjerski najkonzervativnija vlada u 74-godišnjoj istoriji države položila zakletvu.

Protest su predvodili ljevičarski i arapski poslanici izraelskog parlamenta Kneseta koji tvrde da će planovi koje je predložila nova vlada ometati pravosudni sistem i proširiti društvene podjele.

Ljevičarski demonstranti kritikovali su ministra pravde Jariva Levina, koji je u srijedu predstavio vladinu dugo obećanu reviziju pravosudnog sistema koja ima za cilj da oslabi Vrhovni sud zemlje.

Kritičari su optužili vladu da je objavila rat pravnom sistemu, rekavši da će plan narušiti izraelski sistem kontrole i ravnoteže i potkopati njegove demokratske institucije davanjem apsolutne moći novoj vladajućoj koaliciji.

“Zaista se plašimo da će naša zemlja izgubiti demokratiju i da klizi u diktaturu samo zato što jedna osoba želi da se oslobodi svog sudskog procesa”, rekao je Deni Sajmon (77), demonstrant iz Javna misleći na Netanjahua.

Demonstranti su takodje pozvali na mir i suživot između Jevreja i arapskih stanovnika države.

“Ovdje smo da jasno i glasno kažemo da svi mi, Arapi i Jevreji i različite različite zajednice unutar Izraela, zahtijevamo mir, jednakost i pravdu”, rekao je Rula Daud iz pokreta Arapa i Jevreja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve