Heroj: Kada je naoružani napadač krenuo prema džamiji, ovaj je čovjek potrčao prema njemu

Kad je napadač Brenton Tarant krenuo prema džamiji, ubivši one na svom putu, Abdul Aziz se nije skrivao. Umjesto toga, uzeo je prvu stvar koju je mogao pronaći, aparat za kreditne kartice, i otrčao van vrišteći: “Dođi ovamo!”

48-godišnji Aziz pozdravljen je kao heroj za sprečavanje više smrtnih slučajeva tokom molitve u petak u Linwoodovoj džamiji u Christchurchu, nakon što je naoružani napadač krenuo sa pucnjavom.

Ali Aziz, čija su četvorica sinova i desetina drugih ostala u džamiji dok se suočio s napadačem, rekao je da misli da bi to učinio bilo ko.

Tarant je juče ubio 49 ljudi nakon što je napao dvije džamije u najsmrtonosnijoj masovnoj pucnjavi u Novom Zelandu.

Latef Alabi, koji rukovodi džamijom u Linwoodu, rekao je da bi broj poginulih bio daleko veći da nije bilo Aziza.

Alabi je rekao da je čuo glas van džamije oko 13:55. i zaustavio molitvu koju je vodio i provirio kroz prozor. Vidio je čovjeka u crnoj vojničkoj opremi i kacigu sa velikim pištoljem i pretpostavio je da je policajac. Tada je ugledao dva tijela i čuo kako napadač viče nepristojno.

“Otišao je za njim. Shvatio sam da je ovo nešto drugo. Ovo je ubica”, rekao je.
“Onda je došao ovaj brat. Otišao je za njim, a on ga je uspio nadvladati, i tako smo spašeni”, rekao je Alabi, misleći na Aziza. “Inače, ako je uspio doći u džamiju, onda bismo svi vjerovatno stradali”

Aziz je rekao dok je trčao van vrišteći, nadajući se da će zbuniti napadača. Rekao je da je ubica otrčao natrag u svoj auto da uzme drugi pištolj, a Aziz je bacio aparat za kreditne kartice.

Komentari

avatar