Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Haos na ulicama Jerevana: Nastavljene demonstracije protiv Pašinjana, u parlamentu svađa premijera i opozicije

Inače, danas je premijer Jermenije Pašinjan ušao u žestoku raspravu sa predstavnicima opozicije u parlamentu, optužujući ih za izdaju interesa naroda Karabaha, za zloupotrebu istog i za pokušaj zloupotrebe naroda Jermenije u političke svrhe

Protesti u Jerevanu protiv jermenskog premijera Nikola Pašinjana i njegove vlade, a u vezi sa predajom spornih teritorija Azerbejdžanu tokom pregovora u mirovnom procesu između dvije zemlje, nastavljaju da okupljaju hiljade učesnika.

Jedan od glavnih gradskih bulevara, Avenija maršala Baghramjana je blokirana na raskrsnici sa ulicom Demirčjan, gdje su okupljeni demonstranti koji sa druge strane žele da se probiju do nacionalnog parlamenta. Avenija maršala Baghramjana u kojoj se zgrada parlamenta nalazi je blokirana.

Danas je došlo do velikog sukoba demonstranata i policije, u kojem je upotrebljen suzavac i šok bombe, dok su demonstranti zasuli policiju kamenicama i drugim predmetima, prenosi jermenski medij “News.am”.

Inače, danas je premijer Jermenije Pašinjan ušao u žestoku raspravu sa predstavnicima opozicije u parlamentu, optužujući ih za izdaju interesa naroda Karabaha, za zloupotrebu istog i za pokušaj zloupotrebe naroda Jermenije u političke svrhe.

“Koristili ste narod Nagorno-Karabaha od 1998. godine da ostanete na vlasti. Danas im plaćate 5.000 drama (prim. aut. 13 dolara) da se pridruže demonstracijama. To je vaša realnost, to je vaša politika, a sada hoćete da uradite isto i sa narodom Jermenije”, rekao je Pašinjan u strastvenom nastupu.

Tom prilikom premijer se osvrnuo i na Crkvu i na povezanost opozicije sa tom institucijom, optužujući opoziciju da žele da postanu i crkveni lideri.

“Želite da postanete lideri dioceza i eparhija, da bi ste služili kao đakoni, pred oltarima, pušeći tamjan pod vlašću ovozemaljskog carstva. Za vas narod Nagorno-Karabaha je oduvijek bio i ostaće alat za ostanak na vlasti. Vi pljujete na Nagorno-Karabah i Jermeniju i narod Jermenije, vi ste paraziti”, rekao je premijer Pašinjan, što je praćeno povicima i zvižducima opozicije.

Proteste vodi arhiepiskop Jermenske apostolske crkve

Za vikend je arhiepiskop oblasti Tavuš, Bagrat Galstanjan, koji je lider pokreta “Tavuš za otadžbinu” i predloženi kandidat za premijera tog pokreta, poslao poruku poslanicima u parlamentu da zahtijevaju od njih da u “tri koraka” dođe do smjene vlade i premijera Pašinjana, pisao je “Euronews Srbija”.

“Kroz dva dana, tj. 11. juna u 16.30 da opozicioni poslanici Narodne skupštine pokrenu sjednicu sa dnevnim redom ostavke vlade. Zatim je Savjet Narodne skupštine dužan da 10. juna odlukom naroda donese odluku o održavanju vanredne sjednice, a poslanici vladajućeg “Građanskog ugovora” (ՔՊ) su dužni da se potčine volji naroda, da postupaju sa ličnom savešću i uvjerenjem, naveo je arhiepiskop Bagrat i dodao:

“Treći korak je da na osnovu zahtjeva naroda, parlament na vanrednoj sjednici prihvati ostavku aktuelne vlade i odluku o formiranju nove vlade”, saopštio je vođa protesta arhiepiskop Bagrat Galstanjan, prenosi “Euronews Srbija”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve