Guverner Severne Karoline, Roj Kuper, upozorio je na opasnost po živote koju nosi rast “pobesnelih voda” zbog zaostataka uragana Florens, koji i dalje izbacuju veliku količinu kiše širom te američke države.

“Gde god da živite u Severnoj Karolini, budite na oprezu zbog iznenadnih poplava. Obratite pažnju na buduća upozorenja i budite pripravni da se uputite ka bezbednijem mestu ukoliko od vas bude zatraženo da se evakuišete”, poručio je Kuper građanima tokom konferencije za štampu u nedelju.

Florens je sada tropska depresija, ali nastavlja da izbacuje velike količine kiše na delove jugoistoka Sjedinjenih Država, dok se sporo vuče prema srednjem Atlantiku.

Neki delovi Severne Karoline već su primili oko metar kiše, dok je pola metra padavina registrovano u široj oblasti. Prognostičari očekuju da će novih pet do 12 centimetara kiše pali dok se oluja bude pomerala iz dve Karoline ka južnom delu Nove Engleske u narednim danima.

Sva ta kiša čini da reke i potoci nadolaze i stvaraju ono što je Nacionalni centar za uragane nazvao “produženim značajnim poplavljivanjem reka”.

Prema posljednjim podacima stradalo je najmanje 23 ljudi, od kojih 17 poginulo u Sjevernoj Karolini. Čitavi gradovi su u potpunosti odsečeni poplavnim vodama. Glavni autoputevi su pokriveni, a više od 700.000 domova ostalo je bez električne energije.

Administrator Federalne agencije za rukovođenje u hitnim situacijama, Bruk Long, rekao je za Foks njuz u nedelju “ovo će biti dug, frustrirajući događaj” za one koji su izgubili svoje domove ili koji će biti suočeni ozbiljnom štetom kada budu mogli da se vrate.

Sapštili su da će oluja nastaviti da “proizvodi obilne kiše”, ugrožavajući gradove i naselja na svom putu.

Jedan od najteže pogođenih gradova u Severnoj Karolini bio je Nju Bern, grad na obalama reke nedaleko od okeana. Gradonačelnik Dana Autlov rekao je da u gradu, pogođenom sa tri metra dubokim talasom u vrhuncu oluje u petak, ima 4.200 oštećenih kuća.

Širom Severne Karoline, 26.000 ljudi zbrnuto je u 157 skloništa nakon što su pobegli iz svojih kuća pre poplava.

Bela kuća saopštila je da će predsednik Donald Tramp posetiit region pogođen polavom u naredim danima, ali tek kada se uveri da njegov dolazak neće omesti posao spasilaca i napore na obnovi.

izvor: glasamerike.net

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve