Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je na otvaranju UN konferencije o klimi (COP25) u Madridu da svijet treba da bira između “nade i kapitulacije” u borbi protiv posljedica klimatskih promena.

Antonio Gutereš

“Svijet je na prekretnici i do kraja iduće decenije mi ćemo biti na jednom od dva puta. Jedan je put kapitulacije, na kome ćemo kao mesečari preći tačku bez povratka, ugrožavajući zdravlje svih stanovnika planete”, upozorio je Gutereš u obraćanju predstavnicima oko 200 zemalja potpisnica Pariskog klimatskog ugovora, među kojima i oko 40 šefova država i vlada.

“Druga opcija je put nade. Put odlučnosti i trajnih rješenja. Put u kome fosilna energija ostaje tamo gde treba da bude, u zemlji, i u kome dostižemo klimatsku neutralnost do 2050”, dodao je on i pozvao da se prekine sa “zavisnošću od uglja”.

On je upitao i da li ova generacija želi da ostane zapisana u istoriji kao generacija koja se ponašala “kao noj” i „dangubila dok je svijet gorio“.

Do 2050. štete od klimatskih promena 7.900 milijardi dolara

Gutereš je naglasio da je “frustriran” zbog sporosti promjena i ponovio svoj apel da se djeluje radikalno i hitno.

Pariski sporazum o klimi iz 2015. bio je ozbiljno obećanje stanovnicima cijelog svijeta, podsjetio je šef UN i rekao da treba slušati mase koje traže promjene, i otvoriti oči pred neposrednom opasnošću koja vreba.

Gutereš upozorio G7 na ‘dramatičnost klimatske krize’

“Pokažimo političku volju koju narodi očekuju od nas. Činiti manje znači izdaju cijele ljudske porodice i svih budućih generacija”, rekao je on.

Pritisci se vrše sa svih strana na potpisnike Pariskog sporazuma, okupljenih u Madridu do 13. decembra, da ubrzaju usvajanje mjera za brže smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve