Pandemija COVID-19 najveći je izazov za svijet još od Drugog svjetskog rata, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

foto AP

On je u sjedištu UN u Njujorku rekao da bi širenje zaraze virusom korona moglo da donese recesiju kakva se nije dogodila u skorijoj prošlosti.

Guteres je na moguće posljedice upozorio usljed loših prognoza u vezi sa mogućim ekonomskim uticajem mjera koje su uvedene tokom borbe protiv širenja zaraze, od koje je do sada preminulo više od 42.000 ljudi, a oboljelo skoro 860.000.

Prema riječima Gutereša, nova zaraza virusom korona napada društva u njihovom jezgru, uzimajući živote i osnovna sredstva za život, javio je Bi-Bi-Si.

“COVID-19 je najveći test sa kojim se zajedno suočavamo još od osnivanja Ujedinjenih nacija”, poručio je Gutereš, pozivajući na neposrednu koordinisanu zdravstvenu reakciju kako bi se suzbila epidemija.

On je pozvao razvijenije zemlje da pomognu manje razvijenim ili zemljama koje se suočavaju sa potencijalnom “noćnom morom zaraze koja se širi kao šumski požar”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve