Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je od bogatih zemalja na virtuelnom sastanku hitnu “finansijsku injekciju” od 15 milijardi dolara za kupovinu i distribuciju buduće vakcine protiv koronavirusa najsiromašnijim zemljama.

Mehanizam međunarodne saradnje uspostavljen je pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kako razvijene zemlje ne bi imale monopol nad liječenjem, testovima i budućim vakcinama protiv koronavirusa.

Taj mehanizam (ACT-Accelerator) za sada je dobio tri od 38 milijardi dolara koji je neophodno za finansiranje dvije milijarde doza vakcina, 245 miliona terapija i 500 miliona testova do kraja 2021. godine.

SAD i Evropska unija (EU) su unaprijed naručile za sebe više od dvije milijarde doza vakcine kod raznih proizvođača i njima će stići prve isporuke.

Njemačka je danas najavila finansiranje mehanizma sa oko 100 miliona eura od već obećanih 675 miliona eura, a Velika Britanija je najavila da će izdvojiti do 250 miliona funti.

Gutereš je ponovio da vakcina treba da bude “svjetsko javno dobro”.

Prema posljednjem bilansu, u svijetu su od koronavirusa umrle 1.012.093 osobe, a zaraženo je 33 miliona i 719.740 ljudi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve