Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Gutereš: Istorijski velik rizik od sukoba globalnih sila

Mnoge članice Savjeta bezbjednosti, među kojima SAD, Francuska i Velika Britanija, osudile su Rusiju zbog rata u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je rizik od sukoba globalnih sila “istorijski veliki”, dok je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio da je svijet na pragu “koji je možda i opasniji” nego tokom Hladnog rata.

Gutereš, koji je sjedio pored Lavrova na sjednici Savjeta bezbjednosti, kritikovao je rusku invaziju na Ukrajinu zbog izazivanja ogromnih patnji i razaranja, kao i zbog dodatnog pogoršanja globalnih ekonomskih poremećaja nastalih tokom pandemije koronavirusa.

„Napetosti između velikih sila su istorijski velike, a takvi su i rizici od sukoba zbog nekog pogrešnog poteza ili pogrešne računice“, rekao je Gutereš na sastanku Savjeta bezbjednosti o multilateralizmu i povelji UN, prenosi Glas Amerike.

Gutereš je predložio članovima Savjeta bezbjednosti da posreduje u rješavanju konflikta i pozvao sve članice da upotrebe cjelokupan arsenal diplomatskih instrumenata koje Povelja UN pruža za mirno rješavanje sukoba.

To uključuje i moje posredovanje u rješavanju nesuglasica kako bi se osigurao mir, kazao je Gutereš, prenosi Sputnjik.

Gutereš je pozvao da se produži Crnomorska prehrambena inicijativa i da se obezbijedi izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva.

„Crnomorska prehrambena inicijativa i memorandum o saradnji sa Rusijom u obezbjeđivanju izvoza ruskih proizvoda i đubriva je primjer važne multilateralne saradnje koju organizuju UN, koja je veoma važna za veću bezbjednost i pozivam da je podržite“, rekao je Gutereš.

Lavrov, koji je predsjedavao sastankom, zato što je Rusija u aprilu predsjedavajuća Savjetom bezbjednosti, upozorio je da je, kao u vrijeme Hladnog rata, dostignut opasan, možda čak opasniji prag.

Situacija je pogoršana gubitkom povjerenja u multilateralizam. Trebalo bi stvari da nazovemo pravim imenom. Niko nije dozvolio zapadnoj manjini da govori u ime cijelog čovječanstva, poručio je Lavrov, prenosi Glas Amerike.

Mnoge članice Savjeta bezbjednosti, među kojima SAD, Francuska i Velika Britanija, osudile su Rusiju zbog rata u Ukrajini.

„Naš licemjerni današnji organizator, Rusija, izvršila je invaziju na svog susjeda Ukrajinu i nanijela udarac povelji UN“, rekla je američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild.

Ovaj nelegalan, ničim izazvan i nepotreban rat u suštoj je suprotnosti sa našim nasjvetijim principom da rat zbog teritorijalnog osvajanja nikada nije prihvatljiv, dodala je Tomas-Grinfild.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve