Situacija u Srbiji u vezi sa poštovanjem Ustava i ljudskih prava je “izuzetno uznemirujuća”, upozoravaju poslanici u Evropskom parlamentu.

Foto: RSE

Grupa od 21 poslanika u EP uputila je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju (Varhelyi) u kom naglašavaju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bez zasjedanja parlamenta, proglasio “neograničeno” vanredno stanje zbog korona virusa.

“Ove oštre i nesrazmjerne mjere koje su ograničile ljudska prava, očigledno nisu preduzete da bi se spriječilo širenje COVID-19, već da se spriječi sloboda izražavanja i slobodno kretanje”, podvlači grupa poslanika Evropskog Parlamenta.

Oni u pismu navode da je, kao rezultat ovih mjera, već došlo do hapšenja građana, uz obrazloženje da su kršili mjere u toku policijskog časa. Međutim, kako kažu u pismu, “stvarni razlog hapšenja je kritika vladine politike”.

Ta grupa poslanika upozorava da je Vlada Srbije željela da uspostavi potpunu kontrolu nad medijima “kako bi objavljivala samo filtrirane i većinom lažne informacije, kao i klevete protiv EU”.

Evropski poslanici ocjenjuju da je slanje vojske u bolnice u čitavoj Srbiji odgovarajuće za ratno stanje, ali ne i za pandemiju.

Varheljia podsjećaju i na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića oko nepostojanja evropske solidaronsoti, te podvlače da se u međuvremenu nastavila “spektakularna saradnja sa Moskvom i Pekingom”.

Potpisnici ovog pisma traže od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da se izjasni o tome kakav je stav Evropske unije (EU) povodom izjava zvaničnog Beograda usmjerenih protiv EU, kao i šta Evropska komisija (EK) planira da preduzme “da bi se ekstremnim mjerama Vlade Srbije suprotstavila, ne samo riječima već i djelima”.

Pismo je adresirano na 15. april ove godine, a među potpisnicima se nalaze izvestilac za Zapadni Balkan u Evropskom Parlamentu Tonino Picula, kao i predsedavajuća delegacijom EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon. ​

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve