Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Grenada, karipska mala Švajcarska postaje utočište bogatih Rusa koji bježe od Putina

Grenada, država koju nazivaju ''malom Švajcarskom'', poreska je oaza bez poreza na kapitalnu dobit, nasljedstvo ili globalni porez na dohodak.

Kad je u septembru ruski predsednik Vladimir Putin najavio djelimičnu mobilizaciju, mnogi vojno sposobni muškarci počeli su tražiti načine kako da izbjegnu regrutovanje. Hiljade Rusa od tada je pobjeglo u obližnje zemlje koje ne traže vizu za ulazak, poput Turske i Gruzije. Za one bogatije građane, jedna država postala je primamljiva alternativa.

Grenada – ostrvska država na jugoistoku Karipskog mora – bilježi porast broja zahtjeva za državljanstvo.

Grenada je u martu s drugim karipskim državama uvela sankcije Rusiji, uključujući zabranu pristupa programu sticanje investicionih pasoša.

Dok su druge države nastavile da primjenjuju zabranu, Grenada je u junu promijenila smjer i odlučila dopustiti Rusima podnošenje zahtjeva za državljanstvo.

Od tada se broj zahtjeva za investicionim pasošima za Grenadu utrostručio. U junu ove godine bilo je 167 prijava za državljanstvo putem ulaganja, a u septembru čak 462 zahtjeva, pokazuju podaci ministarstva finansija.

Za minimalno ulaganje od 150.000 američkih dolara, podnosioci zahtjeva mogu dobiti pasoš Grenade koja omogućuje putovanje bez viza u više od 100 zemalja svijeta, uključujući Kinu, Ujedinjeno Kraljevstvo i šengensko područje. To je takođe jedina karipska zemlja koja ima investitorski ugovor sa SAD-om, a koji građanima omogućava podnošenje zahtjeva za neuseljeničke vize.

„Broj zahtjeva za državljanstvo Grenade putem investicione inicijative je u porastu djelimično zbog bogatih Rusa koji žele pobjeći iz zemlje“, rekao je za Blumberg Ričard Halam, posebni savjetnik za program državljanstva Grenade putem investicije. Halam procenjuje da bi bogati Rusi mogli činiti najveći dio prijavljenih ove godine, prenosi Jutarnji list.

Program državljanstva Grenade putem ulaganja pokrenut je 2013. i daje priliku investitorima i njihovim porodicama, koji ispunjavaju uslove, priliku da dobiju pasoš Grenade u zamjenu za ulaganje u privredu zemlje koje iznosi najmanje 150.000 američkih dolara. Drugi način dobijanja pasoša je kupovina nekretnine koju je odobrila vlada, u vrednosti od najmanje 350.000 američkih dolara.

Prošle se godine 566 investitora prijavilo za taj program, što je porast od 30 odsto u odnosu na godinu ranije. Od kad je program počeo, Grenada je dodijelila ukupno 1272 državljanstva u okviru investicionog programa. Među njima su i brojni bogati Kinezi koji su željeli izbjeći duga čekanja na odobravanje sličnih američkih programa.

Putinova invazija rezultirala je podjelama među zemljama i regijama oko uvođenja sankcija Rusima, a Evropska unija im je u septembru otežala posjetu. Brojni bogati građani Rusije u međuvremenu su prebacili imovinu i superjahte u Dubai ili Tursku, kako bi izbjegli sankcije zapadnih zemalja. Grenada, država koju nazivaju „malom Švajcarskom“, poreska je oaza bez poreza na kapitalnu dobit, nasljedstvo ili globalni porez na dohodak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve